Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A magyar nyelvű oktatás helyzetéről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója osztotta meg tapasztalatait.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos már az óvodaválasztásnál a magyar intézmények mellett dönteni. Elmondta, hogy az elmúlt évben indult egy óvodai-bölcsődei program és egy másodikat is szeretnének indítani, melynek nem titkolt célja a magyar diaszpóra megerősítése.

Orosz Ildikó a kárpátaljai helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a jelenleg futó oktatási törvénymódosítások, a nyelvtörvény, a demográfiai problémák és az utóbbi időkben tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások, mind-mind negatívan hatnak a helyi magyar oktatásra. Rámutatott: az illetékes döntéshozók a nyelvoktatás kérdését politikai, nem pedig módszertani kérdésként kezelik, ami elfogadhatatlan.

Burus Siklódi Botond, erdélyi és Jókai Tibor, felvidéki szakértő vázolta a vidéküket jellemző problémákat, melyek több ponton, így a magyarellenes hangok és a demográfiai kérdések tekintetében hasonlítanak az ukrajnai helyzetre. A fórum végén, Ferenc Viktória ismertette az idén tavasszal kárpátaljai pedagógusok körében végzett felmérésük eredményeit. Pozitívumként kiemelte, hogy a nehéz megélhetési körülmények ellenére a legtöbben újraválasztanák ezt az életpályát.

A V4+Ukrajna parlamenti képviselői fórumon Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete elmondta, hogy nemrég Kijevben a visegrádi országok nagykövetei összegyűltek és tanácskozást tartottak. Jelenleg a V4 célja egy nyugat-ukrajnai körút, melyen felkeresnék Lemberget, Ivano-Frankivszkot, Ternopilt és Kárpátalját, ezek után pedig a kelet-ukrajnai megyékbe látogatnának el azzal a célkitűzéssel, hogy elősegítsék a kisebbségek jogainak biztosítását.

Peter Krajnák, a Szlovákiai Oktatási Minisztérium államtitkára szerint, ez az a hely, ahol kelet találkozik nyugattal, ezért feladatnak kell tekinteni a jó viszony kialakítását és ápolását. Törekedni kell arra, hogy a közös történelem ne elválasztó, hanem összekötő legyen.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a V4-országok összefogásának egyik nagy kérdése, hogy fel tudják-e oldani a keleti frontot övező fásultságot. Szeretnék elérni, hogy Ukrajna partnert lásson a közép-európai országokban, s így egy oda-vissza működő, gyümölcsöző kapcsolat alakuljon ki.

A délután folyamán a magyar kisebbség jogi helyzete került előtérbe Csernicskó István, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont intézetvezetője, Darcsi Karolina, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Társadalomkutató Intézet kutatója, Kovály Katalin, a Momentum Doctorandus elnöke és Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója részvételével.

A Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem huszonötödik évfordulóját a résztvevők Pál István Szalonna és bandája koncerttel és jó hangulatú táncházzal ünnepelték meg.

A program zárónapján az ifjúság került előtérbe. Ifjúságpolitikai fórumon vett részt Bocskor Andrea, Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselő; Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet elnöke, Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, Fehér Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórum elnöke, Illés Boglárka, Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyegyenlőségért felelős helyettes államtitkára, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Tőke Ervin, a MINTA elnöke.

Zárásként a résztvevőkre kirándulás és szabad program vár.

Forrás: Kárpátalja.ma

Forrás: GoogleNews