Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Hagyományosan a kárpátaljai történelmi zászlók bevonulásával vette kezdetét az ünnepség. Az egybegyűlteket Taracközi Ferenc, a beregszászi református egyházközség vezető lelkésze köszöntötte. Nemzeti imádságunk és a főiskola himnusza elhangzása után Orosz Ildikó rektornak az évértékelője következett. Vállalt feladatainkból következően az intézményünkben nem csupán az oktatási és tudományos munka jelentős. A főiskola már jó ideje a kárpátaljai magyarság legfontosabb szellemi-kulturális központja is, az égisze alatt működő intézmények meghatározó szerepet játszanak a kárpátaljai magyarság identitásának megőrzésében, nyelvének, kultúrájának ápolásában. Orosz Ildikó hitet tett amellett, hogy az a nagyszabású projekt, mely a kárpátaljai magyarság közösségként való megmaradását célozza, tovább folytatódik.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztos köszöntő beszédében arról szólt, hogy a diploma megszerzése – amiért nem csupán a diákok, hanem a szülők is komoly áldozatokat hoztak, s ebben a folyamatban a tanárok erőfeszítése sem elhanyagolható – nem magánügy, hanem közügy. Különösen kisebbségi helyzetben. Éppen ezért minden, a főiskolát sikeresen elvégző diáknak a saját karrierje építésén túl kötelessége az őt felnevelő közösség érdekében hatékonyan munkálkodni, a szülőföld felvirágoztatásán fáradozni. Az európai biztos annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az ukrán állampolgárok vízummentességével komoly lehetőségek nyíltak mind az országban élő többségi nemzet tagjai, mind a kisebbségek számára.

A végzős hallgatók nevében Orosz Bianka magyarszakos hallgató mondott köszönetet. A tanévzáró és diplomaosztó ünnepség résztvevőit Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes levélben köszöntötte, melyet Ljubka Katalin, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője olvasott fel. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a főiskola a magyar kormány stratégiai partnere.

Anyanyelvű intézményeink fontosságáról, a magyar nyelven való tanulás megőrzéséről szólt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke.
A végzős diákok ünnepélyes fogadalomtétele után a diplomákat Orosz Ildikó és Brenzovics László adta át.

A történelmi egyházak képviselői áldást kértek a főiskola diákjai és tanárai életére, az intézményben dolgozók és tanulók további munkájára.

Kovács Elemér

Forrás: GoogleNews