Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az esemény nyitóünnepségét megtisztelte jelenlétével Loppert Balázs – Magyarország Ungvári Konzulátusának konzulja, Faragó László – Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei tanácsi képviselő, a Kárpátaljai Megyei Tanács Oktatási, tudományos, kulturális, lelkiségi, ifjúságpolitikai, testnevelési és sport, nemzeti kisebbségi és információpolitikai állandó bizottság elnöke, Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, Lobova-Hecko Nyina, az 1976-os Montreáli Olimpia bajnoka, az 1982-es Budapesti Világbajnokság aranyérmese, Greba Anna, tízszeres Bajnokcsapatok Európa Kupájának bajnoka, a Szovjetunió és az ukrajnai kézilabda válogatott csapatának egykori tagja, sportmester, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Vizáver Árpád, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és edzője.

Loppert Balázs, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja nyitóbeszédében örömmel mesélt személyes sportélményeire. Véleménye szerint, ami mindig megmarad, az az egész csapat és a barátságok, amelyek a mérkőzéseken köttetnek. Illetve a gondolkodásmód az, ami a csapatszellemet erősíti és megtanít csapatban gondolkodni. Ezt a tapasztalatot semmi más nem tudja pótolni, melyet a jövőben a fiatalok a mindennapokban sikeresen tudnak kamatoztatni. Eredményes és sérülésmentes játszmát kívánt a versenyzőknek.

Faragó László, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszöntőjében a verseny erkölcsi szerepéről beszélt az emberek életében: „a verseny egy látszólag öncélú dolog, mert az igazi versenyzőket nem a jutalom és nem az akár ezzel járó ismertség hajtja, hanem maga a puszta győzelem elérése. Tartást és kitartást adnak ezek a versenyek. Ünnepeljük a versenyt, a küzdelmet.” Jó szurkolást kívánt a jelenlévőknek.

Orosz Ildikó elnök asszony megosztotta gondolatait a résztvevőkkel a mérkőzésekkel kapcsolatban: „A csapatjáték mindig nagy öröm. A csapatban az ember megtalálja a helyét, a barátokat, és közösen győzni sokkal nagyobb öröm, mint egyedül. Az élet is erről szól. Az emléktorna is arról szól, hogy találják meg a helyüket a gyerekek a közösségben. Mindenki nem lehet győztes. A mérkőzés arra is jó lehetőség, hogy megtanulják a vereséget elviselni. Győzzön a jobbik, aki nem győz, azt inspirálja az út a fejlődéshez.”

Sin József elnök úr köszöntésében Buzánszky Jenő emlékét elevenítette fel és szellemiségét példázta. Arról a kiemelkedő személyről mesélt, akinek mindig is elsődleges célja volt az, hogy örömet szerezzen csapatának, városának. Sikeres mérkőzést kívánt a résztvevőknek.

A rendezvény megnyitóján Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a megjelent csapatokat, edzőket, résztvevőket. Beszédében kiemelte a sport fontosságát a mindennapjainkban, valamint felidézte a híres kézilabdaedző itthoni, beregszászi tevékenységét, aki edzői tevékenysége alatt Kárpátalján az iskoláskorú lány kézilabdát országos szintre emelte. Elmondta, hogy az emléktorna célja emléket állítani Zupkó Józsefnek, Ukrajna érdemes kézilabdaedzőjének, hogy az utókor emlékeiben tovább éljen és tisztelet övezze elért eredményeit. A rendezvényre 5 csapat nevezett be: Nagydobronyi IKC, Técsői válogatott, FHT Drábova Kosice (Szlovákia), Kisvárdai Kézilabda Club (Magyarország), Ungvári válogatott.

A kézilabda emléktorna eredménye az alábbi:

I. hely – FHT Drábova Kosice

II. hely – Ungvári válogatott

III. hely – Kisvárdai Kézilabda Club

IV. hely – Técsői válogatott

V. hely – Nagydobronyi IKC

Ezen kívül a legtöbb góllövőként Havarka Anna (Ungvár „Kárpáti” Sportiskola), a legjobb kapus Leskóczi Boglárka (Kisvárdai Kézilabda Club), a legjobb mezőnyjátékos pedig Fotulová Lujza (FHT Drábova Kosice) voltak.

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Torna csapatai a következők voltak: Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola, FC „VISK”, KMKSZ Beregszászi Ifjúsági Járási Válogatott, Nagyberegi Középiskola focicsapata, Kisdobrony Small Miracles, Nagydobronyi IFC, Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiksola focicsapata. A mérkőzések eredményei a következők voltak:

I. hely – KMKSZ IF

II. hely – Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola

III. hely – Nagyberegi Középiskola

IV. hely – Nagydobronyi IFC

V. hely – Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiksola focicsapata

VI. hely – Kisdobronyi Small Miracles

VII. hely – FC „VISK”

A legjobb góllövő Bara Csaba nagydobronyi játékos volt, aki 11 gól lövött. A legjobb játékos Csornyi Krisztián ungvári focista volt és a legjobb kapus Maticska Oelekszandr volt, a KMKSZ IF játékosa.

A Buzánszky Jenő Labdarugó kupa 1-3. helyezettjei részt vehetnek 2017 nyarán a Zánkai üdülőtáborban az Erzsébet –program keretén belül a Magyar Kormány jóvoltából a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség felajánlásával.

A kupák és érmék Balogh Vilmos, a NIKÉ Sportegyesület elnöke, válogatott birkózó edző jóvoltából voltak biztosítva a mérkőzésekre, melyeket ezúton is köszönnek a szervezők.

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány munkatársai gratulálnak az elért eredményekhez és sok sikert kívánnak a játékosoknak, akiket a jövő évi emléktornákra szívesen visszavárnak.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Forrás: genius-ja.uz.ua

 

Forrás: GoogleNews