Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

– Négy évvel ezelőtt kezdtük el magyar nyelven oktatni a nemzetközi tanulmányokat, ezzel biztosítva Kárpátalján a nemzetközi kapcsolatok szakértők utánpótlását.  Az oktatás helyszínéül a Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék (MTEIT) szolgált. Kissé nehéz, azonban érdekes folyamat volt, hiszen szakma-specifikus tantárgyakat oktattunk és leendő diplomatákat képeztünk – mondta Dr. Kiss Éva professzor. – Arra törekszünk, hogy magas szintű tudással felvértezett szakembereket képezzünk, diákjaink versenyképes diplomával a kezükben lépjenek ki a nemzetközi munkaerőpiacra.

Az MTEIT néhány év alatt mind alapképzési, mind mesterképzési szinten teljes körűen kiépítette a nemzetközi tanulmányok képzési kínálatát. A tanszék megkülönböztetett figyelmet fordít a következő tantárgyak oktatására: közgazdaságtan, jogi alapismeretek, filozófia, politológia, szociológia, társadalomstatisztika, szaknyelvi gyakorlatok, nemzetközi kapcsolatok története, diplomáciatörténet, külgazdaságpolitika, nemzetközi pénzügyek, világgazdaságtan, nemzetközi vállalatok gazdaságtana, civilizációtörténet, európai civilizáció története, regionális tanulmányok, az Európai Unió fejlődéstörténete, az EU intézményrendszere és döntéshozatala, az EU hatáskörei, szakpolitikái, Magyarország az Európai Unióban, diplomáciai protokoll, tárgyalási technikák.

– Nagyon érdekesnek és hasznosnak bizonyult, hogy anyanyelvemen tanulhattam a felsőoktatási intézményben – jegyezte meg Kopasz Vivien. – Két diplomát fogok egyszerre kapni, hiszen nappali tagozaton történelmet tanultam, levelezőn pedig nemzetközi tanulmányokat.

Medve Karolina, nemzetközi tanulmányok szakos hallgató pedig a következőképp vélekedett:

– Elégedett vagyok az elért eredménnyel. Magyarul tanulhattam és írhattam meg a diplomamunkámat. Legjobban az angol nyelv és a politológia tetszett – tette hozzá a végzős.

A nemzetközi kapcsolatok szakértője, Belikánics László véleménye szerint a szakirány a hivatások széles palettája közül magasan kiemelkedik modernitásával, sokszínűségével és aktualitásával.

– Az érdeklődés megalapozott, hisz Kárpátalján egyedül csak az Ungvári Nemzeti Egyetem kínálja a diákok számára ezt a lehetőséget – konstatálta az egyetemi tanár. – A szak elvégzése után a fiatal diplomás könnyen elhelyezkedik mint szakfordító, nemzetközi szakértő, vagy mint a közigazgatás, de akár diplomáciai testület munkatársa. Ha szeretsz nyelveket tanulni, ha izgalmas és tartalmas, tanulmányi utazásokkal, gyakorlatokkal telített diákévekre vágysz, ha számodra fontos a leendő diplomád minősége, ha igényesen szeretnéd eltölteni az egyetemi éveidet, akkor jelentkezz a nemzetközi kapcsolatok szakra. Garantáljuk a széles körű és minőségi képzést. Ismerd meg a világot velünk.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó online

Forrás: GoogleNews