Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A nyelvi kultúráltság színvonalát kitűnően jelzi a helyesírás milyensége. Ez  alapműveltségünk fontos része. A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt az ELTE Bölcsésztudományi Karán 1997-től rendezik meg. Kárpátalján 2000-től vannak elődöntők. Immár 15 éve, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszéke bekapcsolódott a szervezésbe. A vetélkedő kárpátaljai szakasza három fordulóból áll. Az iskolai forduló arra szolgál, hogy eldöntse: ki képviselje az adott intézményt a járási döntőn. Járási erőpróbákat a Beregszászi, az Ungvári, a Munkácsi és a Nagyszőlősi járásban rendeznek. Az elődöntőkön mintegy 300 diák vett részt. A verseny e fázisának megszervezésében a járási módszerészek segítkeznek. A megyei fordulóba osztályonként 2–2 tanuló jut. Az 5–8. osztályosok körében megrendezett vetélkedősorozat végső állomása a Kárpát-medencei megmérettetés, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is az ELTE Bölcsésztudományi Karán bonyolították le május 20-án. Kárpátaljáról nyolc tanuló és három kísérőtanár utazott a döntőre.

A jubileumi döntőt dr. Horváth Krisztina dékánhelyettes nyitotta meg a Gólyavárban. Majd Schanda Tamás János, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke és dr. Kiss Jenő, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke mondott köszöntőt. A megnyitó végén Antalné dr. Szabó Ágnes, a verseny felelős szervezője ismertette a programot. Amíg a diákok évfolyamonként más-más helyszínen helyesírási feladatlapot töltöttek ki és tollbamondást írtak, a felnőtt résztvevők számára szakmai konferenciát szerveztek. Ezen dr. Keszler Borbála, a zsűri elnöke tartott előadást Simonyi Zsigmond örökségéről, majd Antalné dr. Szabó Ágnes a Simonyi-verseny történetéről, dr. Nagy L. János az Implom-verseny hagyományairól, végül dr. Balázs Géza az írások születéséről értekezett.

Ebéd után ünnepi gálaműsort tekinthettek meg a versenyzők és kísérőik. Ebben lelkesen vett részt az ELTE Zenei Tanszékének hallgatói kórusa, Kecskés Karina színművésznő, valamint a Kávészünet zenekar.

Délután került sor az ünnepélyes díjkiosztó ünnepségre. Örömünkre szolgált, hogy az eredményhirdetés során Lánczi Ildikó, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanulója, és Borcsik Zsanett, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola diákja különdíjban részesült, s így ők lettek a legeredményesebb határontúli versenyzők.

Tudatában vagyunk annak, hogy egy ilyen utazás költségeinek biztosítása milyen terhet ró a családokra. Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek (KMMI) és a Kosino Termál vezetőjének.

Végül, de nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani a versenyben részt vevő tanulók felkészítő tanárainak, s a tisztelt szülőknek, kik minden áldozatot meghoztak a siker érdekében.

Nagy Natália,
a Magyar Filológiai Tanszék docense

Forrás: Kárpáti Igaz Szó online

Forrás: GoogleNews