Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2017 tavaszán immáron harmadik alkalommal népzene- és néptáncvetélkedőt hirdet Szól a fülemüle néven Kárpátalján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Koordinációért felelős kormánybiztosság támogatásával.

A 7 és 14 év közötti hagyományápoló zenekarok, néptáncosok versenyére bárki nevezhet legkésőbb 2017. Március 31-ig. Nevezni az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkcióval lehet.

A verseny elődöntői április 28-29 között zajlanak. Az elődöntők pontos helyszíneiről a későbbiekben értesítjük önöket.

Versenyszabályzat:

A verseny célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett. Továbbá az oktató-nevelő munka színvonalának felmérése, értékelése. A tanulói improvizációs képesség színvonalának emelése. A tánc közbeni viselkedés, illetve a tánc képét formáló egyéb tényezők fontosságának tudatosítása a tanulókban. A verseny jellege: Gyakorlati verseny. A verseny fordulói: területi válogatók, megyei döntő.

A versenyre nevezhet bármilyen kárpátaljai alapfokú művészeti iskola, együttes, egyesület csoportja, szólistája, de egyénileg is lehet nevezni.

A különböző műfajokban nevezett csoportoknál, együtteseknél, a korcsoport részére meghatározott életkortól eltérő életkorú tanulók nem indulhatnak a versenyen.

Egy tanuló több kategóriában is nevezhető!

Jelentkezés feltételei:

• A verseny amatőr népzene, néptánc területén tevékenykedő gyermekek számára szól.

• A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkciókkal lehet jelentkezni.

• A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 2010 és 2003 között születtek (7-től 14 éves korig). Az életkori határoktól való eltérést a táncegyüttesek estében tesszük lehetővé a jelentkező csoport létszámának 20%-áíg legfeljebb 2002. január 1. után született személyekkel.

• A versenyre a tanulót/-kat, az oktatási intézmények, művészeti egyesületek, együttesek kell, hogy benevezzék, egyéni nevezések esetén szülői igazolás szükségeltetik.

• Egy intézmény több kategóriában és kategóriákon belül több előadással is nevezhet. Pl. tánc: egyéni- és páros vagy csoportos, népzene: egyéni és együttes. (Több műsorral való indulás esetén külön-külön regisztráció szükséges!)

• A verseny során legalább két különböző produkció bemutatása kötelező.

• A versenyen csak és kizárólag gyerekek indulhatnak. A különböző kategóriákban pl: zenekarokban, csak a megadott korcsoportok vehetnek részt.

• Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal jelentkezni nem lehet.

• Az értékelésnél előnynek számít: a versenyző saját tájegysége hagyományainak bemutatása, az előadók életkori sajátosságainak figyelembe vétele, a gyerekfolklór műfajainak és a hagyományos gyermekélet szokásainak megjelenítése, az autentikus népviselet.

Kategóriák:

Népzene – kategóriában hangszeres szólista, és hangszeregyüttesek/zenekarok formációban lehet jelentkezni.

1. Hangszeres szólisták:

A hangszeres szólisták kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. A versenyzőknek az elődöntő alkalmával két produkciót kell bemutatniuk. A műsorszámok hossza nem haladhatja meg 2-2,5 percet! Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a stílushű előadásmód, valamint az előadó egyéni művészi kisugárzása.

2. Zenekarok/ hangszeregyüttesek

A versenyző zenekaroknak, hangszeregyütteseknek az elődöntő alkalmával két produkcióval kell nevezniük legfeljebb 5 perc időtartamban. Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

Néptánc – ebben a kategóriában szóló és csoportos formációban lehet indulni.

1. Szólótánc/ egyéni fiú, táncospárok (fiú-lány)

A táncos szólistáknak és táncospároknak a versenyre két produkcióval kell nevezniük. Egy műsorszám időtartama egyéni szólótáncnál nem haladhatja meg a 2 percet, páros táncnál a 3-3,5 percet. Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! A koreográfia egyazon régió hagyományos tánckultúráját kell, hogy képviselje. A produkció elbírálása során kiemelt szempont a tájegység megfelelő viselete, a pár közötti együttműködés kidolgozottsága, művészi kisugárzás, a megfelelő zenei kíséret dallamainak esztétikai értéke, stílushű előadásmód, megfelelő autentikus népviselet.

2. Néptáncegyüttesek

A néptáncegyüttesek kategóriájában jelentkező csoportok maximális létszáma 26 fő lehet. Az együttesnek a versenyre két produkcióval kell neveznie. Egy műsorszám időtartama maximum 4,5 – 5 perc lehet. Kérjük, az időtartamot vegyék figyelembe! A táncok, illetve azok motívumkészlete egyazon tájegység hagyományos tánckultúráját kell, hogy képviseljék. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a zenei kíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a néptáncanyag hiteles, stílushű megformálása, az együttes művészi összhatása, valamint a megfelelő autentikus viselet.

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz

Az elődöntőben nem biztosítunk zenekari kíséretet a néptáncprodukciókhoz. A továbbjutók számára a döntőben a néptáncprodukciók kíséretét egységesen a versenyre felkért zenekar végzi.

A verseny lebonyolítása:

1. Jelentkezés

A versenyre a pályázók 2017. március 31. éjfélig jelentkezhetnek a www.genius-ja.uz.ua oldalról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és kötelező online regisztrációval is (link:https://goo.gl/forms/ZrWgufknluNJ39OU2). A jelentkezési lapokat kérjük, juttassák el a „GENIUS” Jótékonysági Alapítványhoz.

A jelentkezéssel kapcsolatban további információ kérhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen és a 241-2-43-43 (156 –mellék) telefonszámon.

A verseny szakmai vezetője: Váradi Enikő – email cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2. Helyszín

Az elődöntők 2017. április 28-29. Minden nevezőt e-mailben értesítünk az elődöntők pontos helyszíneiről.

A verseny menete:

A verseny pontos lebonyolítási rendjéről a jelentkezők számától függően a jelentkezési határidőt követően e-mailben nyújtunk bővebb tájékoztatást.

• A versenyzők egymást követően szakmai zsűri előtt mutatják be előadásukat.

• A zsűri közös értékelését követően választja ki a továbbjutókat

• Az elődöntő eredményhirdetésére az utolsó helyszínt követően 7 napon belül kerül sor e-mailes értesítésben.

Az elődöntőből továbbjutó összesen 20 produkció előadói a döntőt megelőzően kétnapos előkészítő táborban vesznek majd részt. A döntőben kategóriánként I. helyezést hirdetünk.

A döntő előtt egy kötelező kétnapos előkészítőn kell részt venni, ahol a továbbjutó produkciók felkészülnek a gálára.

A döntő várható időpontja 2017. június 18. vasárnap. Helyszín: Beregszász, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átrium.

 

SZABOLCS-SZATMÁR BEREG MEGYE ÉS KÁRPÁTALJA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ÉS ÖSSZEHANGOLT FEJLESZTÉSI FELADATAINAK KORMÁNYZATI KOORDINÁCIÓJÁÉRT FELELŐS KORMÁNYBIZTOSSÁG

 
 
 

Forrás: Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség