Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében idén is megrendezésre kerül a Nagyberegi népzenei és néptánctábor. A néptánctábornak, a hagyományokhoz híven, ezúttal is a Nagyberegi Református Líceum ad otthont. A táborba a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin sikeresen szereplő tanulók vehetnek részt, valamint a Szól a fülemüle – II. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató döntős csapatai közül is nyertek részvételi lehetőséget.

 

A népzenei tábor öt napja során a magyarországi Bürkös zenekar tagjai a fiatalokat a népi hangszereken való játékra oktatják, Váradi Enikő, Jakab István, Szilágyi Gabriella és Szilágyi László pedig néptáncra tanítják a táborozókat. A tábor ideje alatt a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és hagyományos népi gyermekjátékokat tanulhatnak. A 43 jelentkezőnek augusztus 1 - augusztus 6. között van lehetősége a népzenével és néptánccal minél közelebbről megismerkedni.

 

A tábor megnyitóján jelen volt Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója és Kudlotyák Krisztina, a Pro CulturaSubcarpathica civil szervezet vezetője. Váradi NatáliaKodály Zoltán szavaival köszöntötte a résztvevőket: „Hagyományok nélkül nincs jövője a nemzetnek.”A kárpátaljai magyarság jövője pedig ti vagytok– folytatta a „GENIUS” irodaigazgatója. Az Alapítvány megalakulása óta nagy figyelmet fordít az általános- és középiskolás tehetségekre. Teszi ezt nemcsak a különböző tudományok, hanem a művészetek, sport, zene, színjátszás terén is.A továbbiakban Orosz Ildikó köszöntötte a táborozókat, illetve hasznos tanácsokkal látta el jelenlévőket: „Gyakoroljátok a néptáncot és szerettessétek meg másokkal, hiszen ez az a műfaj, amelyet nem szabad magunknak megőrizni, ezt tovább kell adni…”Végül kellemes táborozást és sok sikert kívánt a résztvevőknek a hétre.

A köszöntők után a tábor szakmai vezetője, KepicsAndzselika ismertette a heti programot és a tábor szabályait.

A tábor zárásaként 2016. augusztus 5-én 18:00 órakor a kistehetségek műsort adnak, ahol bemutatják az egy hét alatt tanultakat.

A tábor megvalósítását a Bethlen Gábor Alap támogatja.

 
 

Forrás: Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség