Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A GYŐZELEM-NAPJA

 

Május 8 Ukrajnában az emlékezés és a megbékélés napja. Ezen a napon kapitulált Németország a második világháború idejében. Ez szimbolizálja a győzelmet a németek felett.

Az ukrán elnök rendelete szerint, amelyet 2015-ben írtak alá,abból a célból, hogy méltóan emlékezzenek az ukrán nép hősiességére,áldozatára a második világháborúban vívott harc idején.

A második világháború az emberiség történetének eddigi legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa.

A II. világháború halálos áldozatainak becsült száma világméretekben elérte az 55 millió főt; ez volt a legnagyobb és legpusztítóbb háború a történelem folyamán. Németország robbantotta ki 1939. szeptember 1-én Lengyelország megszállásával. Válaszul Nagy-Britannia és Franciaország hadat üzent a németeknek a német haderő pedig 1940 tavaszán betört Nyugat-Európába.

Április 16-ai offenzívája során sikerült bekeríteni a német fővárost, Berlint. Miközben a csapatok egyre közelebb nyomultak a birodalmi kancelláriához, Hitler 1945. április 30-án megölte magát. Május 7-én a németek feltétel nélkül megadták magukat a nyugati szövetségeseknek Reimsnél, május 9-én pedig a szovjeteknek Berlinben. Augusztusban a csendes-óceáni térségben is véget értek a harcok, miután az Egyesült Államok atombombát dobott le két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira, 120 000 civil életét oltva ki. Hivatalosan Japán szeptember 2-án tette le a fegyvert.

A második világháború idején néhány politikus belátta, hogy szükség van egy nemzetek feletti szervezetre, amely őrködik a békén és azon, hogy a világ biztonságos legyen. 1945-ben ebben a szellemben hozták létre az Egyesült Nemzetek Szervezetét. Mára a Föld szinte összes országa tagja a szervezetnek.

Először 2015-ben ünnepelte Ukrajna hivatalosan a második világháború befejezését május 8 és 9-én.