Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

A Szép Magyar Beszéd ünnepe Nagydobronyban

           „A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem."

(Juhász Ferenc)

2020. február 14-én került megrendezésre a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny idei Ungvári járási fordulója, melyen két korcsoportban összesen 15 tanuló vett részt. A verseny helyszíne már második alkalommal a Nagydobronyi Magyar Ház volt. A magyar kormány jóvoltából méltó környezetben, impozáns épületben ünnepelhettük e jeles alkalmat. Ez az ünnepi rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.

A vendégeket Katona-Mironova Berta, a verseny házigazdája köszöntötte kedves, meleg és bíztató szavakkal. Felhívta a figyelmet az összetartozás fontosságára, a magyar nyelv ápolására és tiszteletére, legfontosabb értékeinkre. Kiemelte a pedagógusok jelentőségét e folyamatban, s a mai fiatalok feladataira, teendőire is kitért, hisz az ő kötelességük az anyanyelv átöröklése, méltó módon való megőrzése.

A köszöntés után a Nagydobronyi Középiskola tanulói jelentősen segítették a versenyre hangolódást mély gondolatokat közvetítő zenés-verses összeállításukkal. A műsor központi gondolata az anyanyelv volt, mely létezésünk legfontosabb pillére, szilárd alapja, amely emberségünk, családunk, népünk, kultúránk hordozója, minden, ami magyarrá tesz minket. 

A megmérettetést szakmai zsűri kísérte figyelemmel: dr. Györke Magdolna, az UNE filológiai tanszékének docense, a bíráló bizottság elnöke, Braun Éva, a Területi Továbbképző Intézet módszerésze, a zsűri társelnöke, valamint  Gazda Erzsébet, a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalának oktatási szaktanácsadója, Perduk Ibolya, az Ungvári járás magyar nyelv és irodalom szakos tanárai módszertani csoportjának vezetője, Balog Judit, magyar filológus, a Kárpátaljai Református Egyház oktatási rendezvényeinek szervezője.

A versenyzőknek egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasniuk értőn-értetően, figyelve a fontos szabályokra, tudnivalókra.

A produkciókat dr. Györke Magdolna értékelte kihangsúlyozva, hogy öröm volt hallgatni a gyerekeket, megfelelő volt a szövegválasztás, a tanulók értették és értően adták át a választott műveket.  Elmondta, hogy nagyon közkedveltek a Wass Albert esszék. Külön felhívta a figyelmet a tagolás szükségességére, ismertette a fontosabb hangsúlyozási követelményeket, a tipikus ejtési hibák kiküszöbölésének módjait.

A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek: a 7-9. osztályos korcsoportban első helyet ért el Pinte Zsófia, a Nagydobronyi Középiskola tanulója (felkészítő tanára Katona-Mironova Berta). Megosztott második hely illette Jávorszky Mátét a Tiszaágteleki Általános Iskolából (felkészítő tanára Gyurkovics-Szabó Gabriella) és Pocsai Sára Rozáliát a Nagydobronyi Református Líceumból (felkészítő tanára Kriczky Krisztina). A harmadik helyet szintén megosztva kapta a Nagydobronyi Középiskola két tanulója, Szilvási Krisztina (felkészítő tanára Ráti Éva) és Ráti Zsófia (felkészítő tanára Gábor Valéria).

A 10-11. osztályosok közül Szilvási Petra Patrícia, a Nagydobronvi Református Líceum diákja bizonyult a legjobbnak (felkészítő tanára Hidi Csilla), és második helyezett lett Bara Bianka, a Nagydobronyi Középiskola tanulója (felkészítő tanára Hidi Marianna).

Gratulálunk minden résztvevőnek és helyezettnek! További sikereket kívánunk a területi fordulóhoz! Köszönet minden résztvevőnek és a szervezőknek, a KMPSz-nek, a Nagydobronyi Magyar Háznak, valamint a szponzoroknak: a KMKSz helyi alapszervezetének, a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthonnak, a Rákóczi Szövetség Nagydobronyi Középiskola Alapszervezetének.