A Szép Magyar Beszéd ünnepe Nagydobronyban

           „A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem."

(Juhász Ferenc)

2020. február 14-én került megrendezésre a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny idei Ungvári járási fordulója, melyen két korcsoportban összesen 15 tanuló vett részt. A verseny helyszíne már második alkalommal a Nagydobronyi Magyar Ház volt. A magyar kormány jóvoltából méltó környezetben, impozáns épületben ünnepelhettük e jeles alkalmat. Ez az ünnepi rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.

A vendégeket Katona-Mironova Berta, a verseny házigazdája köszöntötte kedves, meleg és bíztató szavakkal. Felhívta a figyelmet az összetartozás fontosságára, a magyar nyelv ápolására és tiszteletére, legfontosabb értékeinkre. Kiemelte a pedagógusok jelentőségét e folyamatban, s a mai fiatalok feladataira, teendőire is kitért, hisz az ő kötelességük az anyanyelv átöröklése, méltó módon való megőrzése.

A köszöntés után a Nagydobronyi Középiskola tanulói jelentősen segítették a versenyre hangolódást mély gondolatokat közvetítő zenés-verses összeállításukkal. A műsor központi gondolata az anyanyelv volt, mely létezésünk legfontosabb pillére, szilárd alapja, amely emberségünk, családunk, népünk, kultúránk hordozója, minden, ami magyarrá tesz minket. 

A megmérettetést szakmai zsűri kísérte figyelemmel: dr. Györke Magdolna, az UNE filológiai tanszékének docense, a bíráló bizottság elnöke, Braun Éva, a Területi Továbbképző Intézet módszerésze, a zsűri társelnöke, valamint  Gazda Erzsébet, a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalának oktatási szaktanácsadója, Perduk Ibolya, az Ungvári járás magyar nyelv és irodalom szakos tanárai módszertani csoportjának vezetője, Balog Judit, magyar filológus, a Kárpátaljai Református Egyház oktatási rendezvényeinek szervezője.

A versenyzőknek egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasniuk értőn-értetően, figyelve a fontos szabályokra, tudnivalókra.

A produkciókat dr. Györke Magdolna értékelte kihangsúlyozva, hogy öröm volt hallgatni a gyerekeket, megfelelő volt a szövegválasztás, a tanulók értették és értően adták át a választott műveket.  Elmondta, hogy nagyon közkedveltek a Wass Albert esszék. Külön felhívta a figyelmet a tagolás szükségességére, ismertette a fontosabb hangsúlyozási követelményeket, a tipikus ejtési hibák kiküszöbölésének módjait.

A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek: a 7-9. osztályos korcsoportban első helyet ért el Pinte Zsófia, a Nagydobronyi Középiskola tanulója (felkészítő tanára Katona-Mironova Berta). Megosztott második hely illette Jávorszky Mátét a Tiszaágteleki Általános Iskolából (felkészítő tanára Gyurkovics-Szabó Gabriella) és Pocsai Sára Rozáliát a Nagydobronyi Református Líceumból (felkészítő tanára Kriczky Krisztina). A harmadik helyet szintén megosztva kapta a Nagydobronyi Középiskola két tanulója, Szilvási Krisztina (felkészítő tanára Ráti Éva) és Ráti Zsófia (felkészítő tanára Gábor Valéria).

A 10-11. osztályosok közül Szilvási Petra Patrícia, a Nagydobronvi Református Líceum diákja bizonyult a legjobbnak (felkészítő tanára Hidi Csilla), és második helyezett lett Bara Bianka, a Nagydobronyi Középiskola tanulója (felkészítő tanára Hidi Marianna).

Gratulálunk minden résztvevőnek és helyezettnek! További sikereket kívánunk a területi fordulóhoz! Köszönet minden résztvevőnek és a szervezőknek, a KMPSz-nek, a Nagydobronyi Magyar Háznak, valamint a szponzoroknak: a KMKSz helyi alapszervezetének, a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthonnak, a Rákóczi Szövetség Nagydobronyi Középiskola Alapszervezetének.

 

 1. Вручення свідоцтв про повну загальну середню освіту учням 11 класів

 2. Відзначення Дня Конституції України у Великодобронському ліцеї

 3. З днем Конституції України

 4. Вручення свідоцтв про освіту випускникам 9 класу

 5. Загальний план заходів Тижня безпеки дорожнього руху з 17 по 23 травня 2021 року

 6. Відзначення Дня пам'яті українців, які рятували євреїв  під час Другої світової в…

 7.        Про проведення у закладах загальної середньої освіти «Уроку звитяги»

 8. «Шануємо і пам’ятаємо» 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС

 9. Робота шкільної бібліотеки як центру підтримки навчально-виховного процесу в шко…

 10. ПАМ’ЯТКА з безпеки життєдіяльності та запобігання дитячому травмуванню

 11. Тренувальні онлайн тести ЗНО

 12. Рекомендації учням щодо проходження ЗНО

 13. Реєстрація на ЗНО

 14. Права на обов’язки учасників зовнішнього незалежного оцінювання

 15. Пробне зовнішнє незалежне оцінювання

 16. ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ У ФОРМІ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

 17. Порядок подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки бул…

 18. Прийом дітей до 1 класу

 19. Протидія булінгу

 20. ПОЛОЖЕННЯ ПРО АКАДЕМІЧНУ ДОБРОЧЕСНІСТЬ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

 21. Критерії, правила і процедури оцінювання

 22. Поради батькам

 23. Поради батькам обдарованих дітей

 24. ПАМ’ЯТКА ВЧИТЕЛЮ ДЛЯ РОБОТИ З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ

 25. «Озеленення планети»

 26. Greening of the Planet

 27. Грант для учнів та студентів від VENCON.UA

 28. Учні Великодобронського ліцею вшанували 82-у річницю проголошення Карпатської Ук…

 29. Оголошується конкурс

 30. Леся Українка