Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A Nagydobronyi Középiskolában 2020. január 22-29 között megemlékezést tartottunk az 1918-as  Kruti csata dicsőséges eseményeiről. 

 

 

1918 elején a bolsevik csapatok megkezdték a Kijev elleni hadjáratot. A bolsevikok a vasút mentén támadtak, nem volt aki feltartóztassa őket. Krut falunál Omelcsenkó főhadnagy parancsnoksága alatt 500 fős diák, gimnazista, és egyetemista próbálta útját állni a bolsevik csapatoknak. A többségük meghalt, akik életben maradtak felszedték a síneket és néhány napra megakadályozták a bolsevik csapatok előre nyomulását.

Már 102 év telt el azóta, hogy ez a közel 500 fiatal életét áldozta Ukrajna függetlenségéért. Sok ukrán számára példaértékű, s követendő az az önfeláldozó tett, amit a fiatalok tettek hazájukért.

A tanulók nemzeti tudatának és hazaszeretetének fejlesztése érdekében iskolánkban nevelői órákat tartottak az 1-11. osztályokban az osztályfőnökök. 

Ráti József történelemtanár a 10.-dik osztályokban prezentációt mutatott be:

,,Az ukrán fiatalok hősies hazavédelméről és a Kruti csata dicsőséges eseményeiről”

       Az iskola 8.-dik osztályos diákjai ellátogattak az iskola könyvtárába, ahol kerekasztal beszélgetésen vettek részt, kiállítást láthattak ezen eseményekről.

 Az iskolában   tematikus kiállításra került sor, melynek fő témája a hazaszeretet, a haza védelme és tisztelete.