Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az ukrán írás és nyelv hete

„A szó – a bölcsesség sugara

A szó – az emberi gondolat”

 

Az ukrán írás és nyelv népszerűsítése céljából, a tanintézmény iskolásai körében november 4-8 között, a Nagydobronyi Középiskolában levezetésre került az ukrán írás és nyelv hete. A hét folyamán az intézmény ukrán nyelv- és irodalom szakos tanárai különböző nevelői órát vezettek le, melynek mottója: „A nyelv-a gondolatok megtestesítője”.

 Több versenyre is sor került. Az iskola legkisebbjei is részt vettek a hét eseményeiben. A 3-ik és 4-ik osztályos tanulók híres ukrán írók költeményeiből idézve kézírásukat mutatták be, valamint kiállításra kerültek a legszebb füzetek is. Az 5-6 osztályosok körében rajzversenyre került sor. A 7-10 osztályos tanulók pedig plakátokat, referátumokat készítettek az ukrán nyelv napja alkalmából. A versenyeken a tanintézmény bármelyik diákja részt vehetett. Kántor Szvetlána, a tanintézmény ukrán nyelv és irodalom szakos tanárnője az eseménynek megfelelő témával újította meg a faliújságot. Az osztályfőnökök pedig a nevelői órákat, az eseményhez illő témákkal vezették.

2019. november 8-án az ukrán nyelv és írás napjának megemlékezése alkalmából, Ráti Klára, a tanintézmény egyik ukrán nyelv és irodalom szakos tanárnője által levezetésre került egy ünnepi műsor, melyen a 8 és 11 osztályos tanulók vettek részt. A diákok ukrán népviseletben tették tiszteletüket az ukrán nyelv és írás iránt: versek kerültek felolvasásra, elhangzottak énekek, láthattunk ukrán néptáncot, melyek által megismertették a jelenlévőket az ukrán nyelv és írás történelmi kialakulásának és fejlődésének főbb szakaszaival. A műsort végigkísérte egy, az előadást szemléltető képekkel illusztrált prezentáció.

Az iskolai zsűri határozta meg az egyes versenyek győzteseit, akiket oklevéllel is díjaztak.

 

Mi biztosak vagyunk abban, hogy az ilyen jellegű ünnepek és műsorok segítenek a tanulóknak megismerni a múltat és tisztelni annak történelmét.