Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az 1848-49-es magyar szabadságharc bukása után a császári hatalom példátlan kegyetlenséggel számolt le a magyar honvédsereg főtisztjeivel. A kötelességüket esküjükhöz híven teljesítő tábornokok 1849. október 6-i kivégzése, és az I. Ferenc József bosszújának áldozatul esett mintegy 140 kivégzett szabadságharcos sorsa jól mutatta, hogy mennyire félt a Habsburg-dinasztia a magyar seregtől, a magyar vitézségtől. Hisz a magyar nemzet kitartó küzdelme kis híján a Habsburg birodalom szétesését okozta. Csupán az orosz birodalmi sereg bevonulása mentette meg ezt a közép-európai állam-monstrumot.

  A mai magyarok büszkék lehetnek őseikre, azokra a magyar és nem magyar katonákra, akik a nemzet szabadságáért, az ország függetlenségéért fogtak fegyvert, és csatáról csatára hőstetteikkel bizonyították önfeláldozó hazaszeretetüket.

  Ezért kötelességünk emlékezni a tizenhárom aradi vértanúra, és a szabadságharc minden hősére.

  A Nagydobronyi Középiskola tanulói Varga Sándor tanár úr vezetésével ebben az évben is megemlékeztek a vértanúkról. Kilencedikes, nyolcadikos és hetedikes tanulók kis csapata versekkel, tánccal és a korabeli szomorú történések felidézésével segített az iskola felső tagozatos tanulóinak méltó módon megemlékezni az 1849 októberének 6. napján megtörtént kivégzésekről, az aradi vértanúkról, gróf Batthyány Lajosról, első miniszterelnökünkről, valamint báró Perényi Zsigmondról, a főrendi ház másodelnökéről.

  Az emlékműsorban előadott táncot Torma István tanár úr tanította be a Kormorán együttes Ne sírj kedves… című zeneszámának felhasználásával. A műsort videó-bejátszások tették változatosabbá, melyek segítettek az események történelmi hangulatát érzékletesebben eljuttatni a gyerekek gondolatvilágába. 

  A hétfő délutáni hetedik órán megtekintett emlékműsor, reményeink szerint, maradandó emlékeket, hazafias érzelmeket ültettek el iskolánk tanulóinak lelkében, szívében.