Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

“Minden, ami költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik” – László Zoltán.

 

A magyar költészet napját 1964 óta a XX. század egyik legnagyobb magyar lírikusa, József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik az anyaországi, a határon túli és a külhoni nemzettársak.

A vers akkor áll közel hozzánk, ha annak soraiban kicsit meglátjuk saját magunkat.

Április 11-e a magyar költők ünnepnapja. De ki is a költő?

Isteni küldetésű jövendőmondó, a társadalom lelkiismerete, a csendesek szókimondója, hétköznapi ember? Vagy mindez együttvéve? 

Juhász Gyula szerint költő az, aki megállítja a mulandóság napját az égen. A bölcsek szerint a költő a mindenség adósa, aki a kamatot és a bírságot bánattal fizeti meg. 

Ezen az ünnepen mindenki ünneplőbe öltözteti a lelkét, hogy a szép szó befogadására alkalmassá legyen. 

Tehát: “Szállj költemény, szólj költemény

Mindenkihez külön-külön”.

Ezzel a mottóval indult 2019. április 11-én a Nagydobronyi Középiskolában  az ünnepi előadás.  Iskolánk tanuló zenés-táncos-irodalmi összeállítást adtak elő, melyben méltatták a magyar költők ünnepnapját. A rendezvény célja, hogy színes programjával az egymásra találás ünnepe is legyen, ahol verssel és zenével, nagy költőkkel is találkozhat a hallgatóság.

Reményeink szerint a program révén mind az előadók, mind a hallgatóság tagjai egy, a magyar költészethez kötődő kellemes élménnyel gazdagodhattak.

A költészet maga az élet, olvassuk, szeressük az év minden egyes napján, mert azalatt, míg verset olvasunk, hallgatunk, egy pillanatra minden más megáll…

 

József Attila: Ne légy szeles…

Ne légy szeles.

Bár a munkádon más keres –

dolgozni csak pontosan, szépen,

ahogy a csillag megy az égen,

úgy érdemes