Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

  A Nagydobronyi Középiskola rendszeres találkozóhelye a legszebben beszélő, legárnyaltabban és legkifejezőbben olvasó kárpátaljai magyar tanulóknak. Évente egyszer a megye legjobbjai találkoznak itt a Kazinczy Ferencről elnevezett szépkiejtési versenyen. Az idei rendezvényt az előző két évhez hasonlóan neves magyarországi anyanyelvápolók tisztelték meg. A versenyzők teljesítményét héttagú bíráló bizottság kísérte figyelemmel, amelynek elnöki tisztét az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, Magyarország első női kormányszóvivője, a Kazinczy- és Príma-díjas Juhász Judit látta el. A zsűri tagja volt Kovács Zsuzsanna, a Szóról-szóval című rádióműsor társszerkesztője, az Anyanyelvápolók Szövetségének irodavezetője, Kazinczy-díjas és Maróti István emlékérmes tanár, Keppel Gyula, középiskolai tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnökségi tagja, Kazinczy-díjas, a Maróti István emlékérem tulajdonosa, a Mansfeld Péter kortárs képzőművészeti galéria vezetője, dr. Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense,  Braun Éva, a Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet módszerésze, Szántó Edit, a KMPSz elnökségi tagja, az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetségének elnöke és Gazda Erzsébet, a Kárpátaljai Református Egyház Püspökségének oktatási szaktanácsadója, az Ungvári járás díszpolgára.

     A vendégeket Katona-Mironova Berta, a Nagydobronyi Középiskola magyartanára és igazgatóhelyettese köszöntötte, majd Szántó Edit és Juhász Judit osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mindhárman a magyar nyelv szépségeit, gazdagságát, értékeit, megtartó erejét hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet az összetartozás fontosságára, a magyar nyelv ápolására, megőrzésére és továbbadására. Ezt követően a Nagydobronyi Középiskola tanulói verses-zenés összeállítással tették még szebbé, emlékezetesebbé a Szép Magyar Beszéd ünnepét. A műsor központi témája a haza, a szülőföld, az anyanyelv megtartó ereje, az összetartozás, megmaradás volt.

     Idén 18 tanuló jött el a döntőbe, nagyon sokan otthon maradtak betegség miatt. De figyelve a diákok előadását, azt, hogy mennyire komolyan, mély meggyőződéssel teszik feladatukat, megbizonyosodhattunk arról, hogy nem a kötelezettség és a vak megszokás vezérelte a versenyre a fiatalokat, hanem a magyar nyelvőrző ifjúság rótta le tiszteletét anyanyelve előtt. A szabályoknak megfelelően a tanulók először a szabadon választott szöveget olvasták fel két korosztályban. A második fordulóban a bíráló bizottság által kiválasztott kötelező szöveget adták elő, amely az idén a 7-9. osztályos korcsoportban Füzesi Magda aktuális gondolatokat tartalmazó írása volt.  Az idősebb korosztály Nyiri Péter: Haza, anyanyelv, szeretet c. írásának egy részletét tolmácsolta. A tanulókat megfelelően felkészítették tanáraik, így a jó színvonalú versengés végén a zsűrinek nem volt könnyű dolga az első három helyezés odaítélésekor.

     A 7-9. osztályosok között az első helyezést Deák Alexandra, a Beregszászi 4. sz. Kossuth Lajos Középiskola kilencedik osztályos tanulója érdemelte ki. Felkészítő tanára Huszti-Kacsur Andrea. A második Kopasz Sára lett, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium kilencedik osztályos tanulója, Riskó Márta tanítványa. A harmadik helyezést Szilvási Krisztinának, Nagydobronyi Középiskola hetedik osztályos tanulójának ítélték, akit Ráti Éva készített fel. A 10-11. osztályosok kategóriájában Bara Bianka, a Nagydobronyi Középiskola tanulója nyert.  Felkészítő tanára Hidi Marianna.  A második Ferku Szilveszter, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének tanulója lett, aki Kudlotyák Krisztina diákja. A harmadik helyezésre a zsűri Séra Dánielt tartotta érdemesnek, a Bátyúi Középiskola tizedik osztályos tanulóját, Sütő Magdolna tanítványát.

     A bíráló bizottság tagjai értékelték a versenyt, elemezték a felolvasásokat, az írásbeli feladatok megoldását, felhívták a figyelmet, hogy a jövőben mire fordítsanak nagyobb figyelmet a tanárok és a tanulók. A díjkiosztón a győztesek átvehették okleveleiket és ajándékaikat. De rajtuk kívül minden résztvevő hazavihetett emlékként egy csekély ajándékot és természetesen a versenyzés és a nap élményeit. Az ajándékokat a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, az anyaországi Anyanyelvápolók Szövetsége, az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetsége és a KMKSZ helyi alapszervezete támogatása révén biztosítottuk.

     A legjobb helyezést élért tanulók áprilisban Kárpátalját képviselik majd a győri Kárpát-medencei döntőben. Ez a rendezvény évről évre tudatosítja a résztvevőkben az anyanyelv ápolásának és megőrzésének fontosságát, hiszen csak nyelve által tud megmaradni az ember a nagyvilágban, határon innen és túl. Mindannyian Kazinczy nyelvvigyázó örökségének folytatói vagyunk. A közös hazát nem szaggathatják szét földrajzi határok. Magyarságunk bennünk, szívünkben, nyelvünkben él.