Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

A Szép Magyar Beszéd ünnepe Nagydobronyban

Két korcsoportban összesen 20 tanuló vett részt idén az Ungvári járás iskoláiból a KMPSZ által szervezett Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny körzeti fordulóján. A február 15-én megrendezett szépkiejtési verseny helyszíne ezúttal a Nagydobronyi Magyar Ház volt. A magyar kormány jóvoltából méltó környezetben, a nemrégiben átadott impozáns épületben ünnepelhettük e jeles alkalmat.

A vendégeket Katona-Mironova Berta magyartanár, az Ungvári Járási Módszertani Kabinet státuszon  kívüli módszerésze kedves, meleg és biztató szavakkal köszöntötte. Felhívta a figyelmet az összetartozás fontosságára, a magyar nyelv ápolására, megőrzésére és továbbadására.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Katona Viktória, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon beosztott lelkésze, aki a Biblia szavaival köszöntette a jelenlévőket, a példabeszédek könyvéből idézett, beszélt a nyelv erejéről és hatalmáról.

A zsűri tagjai: dr. Györke Magdolna (az UNE filológiai tanszékének docense),  Gazda Erzsébet (a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalának oktatási szaktanácsadója) és Katona Viktória, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon beosztott lelkésze.

A köszöntések után a Nagydobronyi Középiskola tanulói mély gondolatokat közvetítettek zenés-verses összeállításukkal. A műsor központi gondolata a haza szeretete, a megmaradás, az anyanyelv ápolása, örökségként való megőrzése volt.

 A megmérettetés kezdetén a zsűri és a közönség előtt a gyerekek először a szabadon választott, majd a kötelező szövegeket olvasták fel. A zsűri elnöke, dr. Györke Magdolna értékelőjében elmondta: jó volt hallgatni a felolvasásokat, még ha akadtak is azokban hibák.  Elmondta, hogy a résztvevők által nagyon közkedveltnek és előszeretettel választottnak bizonyultak a Wass Albert esszék. Külön felhívta a figyelmet a tagolás szükségességére, ismertette a fontosabb hangsúlyozási követelményeket, a tipikus ejtési hibák kiküszöbölésének módjait. A szakmai zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek: a 7-9. osztályos korcsoportban első helyezést ért el  Pinte Zsófia, a Nagydobronyi Református Líceum tanulója 51 ponttal /felkészítő tanára Kriczky Krisztina/, őt követte Leskó Vivien Vanda, a  Salamoni Általános Iskola növendéke 50 ponttal, /felkészítő tanára Nagy-Dajka Enikő/, és harmadik helyezett lett 49 ponttal Szilvási Krisztina, a Nagydobronyi Középiskola diákja  /felkészítő tanára Ráti Éva/.

A 10-11. osztályosok közül  Bara Bianka, a Nagydobronyi Középiskola tanulója bizonyult a legjobbnak (felkészítő tanára Hidi Marianna), második helyezett lett Szilvási Petra Patrícia, a Nagydobronvi Református Líceum diákja  (felkészítő tanára Hidi Csilla), hárman nyerték el a harmadik helyezést: Pekárovics Alex az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskolából/ felkészítő tanára Perdukné Lator Ilona/, Jávorszky Dániel, a Kigejőci Oktatási-Nevelési Komplexum tanulója /felkészítő tanára Perduk Ibolya/ és Komonyi Alexandra az Eszenyi Középiskolából /felkészítő tanára Berecky Erzsébet/.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek és helyezettnek, s köszönetünket fejezzük ki a  Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnekés a  KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének a rendezésért, szervezésért és a támogatásért. 

Képes beszámoló