Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A 3. hét: A barátság

 

  A barátság olyan, mint a virág, ahhoz, hogy gyönyörködtessen, ápolni kell.

 

Grzegorz Lubczyk

 

A tanév harmadik hetén a kis elsősök olyan fogalmakkal ismerkedtek meg, mint barátság két ember között, miért fontos, hogy barátaink legyenek, mire jó egy barát, hogyan keressünk barátot magunknak, s, többek között, hogyan gondoskodjunk kis barátainkról, a házi kedvenceinkről.

Ezen a héten olyan légkör alakult ki az osztályban, ahol értékelik a gyerekek a társukat, igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani egymással, segítőkészségre törekszenek, toleránsabbak egymással szemben. Sikerült játékos formában rögzíteni és mélyíteni e fontos emberi kapcsolatok alapvető formáit, szabályait.

A barátságos viselkedés, egymás iránti tisztelet, tolerancia, empátia, az egymás- és házi kedvenceink iránti felelősség érzése az iskolai életben nagyon fontos szerepet játszik.

A hét folyamán minden tantárgyban szerepet kapott heti témánk: a barátság.

Ukrán órákon a gyerekek a barát szó ukrán megfelelőjét tanulták meg, megismerkedtek barátjuk ukrán nevével, nemével.

Mivel anyanyelvi olvasásból az előkészítő időszakban vagyunk még, tárgy- és eseményképekről meséltünk a barátokkal való helyes és helytelen viselkedésről. Bábozással, párbeszédes formában az állatok barátságával foglalkoztunk, mondókákat tanultunk a barátságról. Az élményfüzetbe le is rajzolta mindenki legjobb barátját.

A matematika órákba is becsempésztünk egy kicsit heti témánkból. Itt is hasznosítottuk a barátságról tanult ismereteket a számbarátok kapcsán: ki lakik tőled jobbra, balra, a páros és páratlan számok is jó barátok, szóbeli szöveges feladatok sokasága, stb. Síkidomokból barátkozó gyerekeket raktunk ki játék gyanánt.

Testnevelés órán a Páros-fogó Barát-fogó lett, így a játék folyamán mindenki  a barátjával lehetett, páros tornagyakorlatokat végeztünk, ami segített megérteni, kialakítani olyan fogalmakat, mint az egymásra utaltság, segítségnyújtás.

Írás órán is, még az előkészítő időszakban, olyan feladatokkal, színezőkkel gyakoroltuk az íráselemeket, amelyek elmélyítették a barátság fogalmát.

A Felfedezem a világot nevű órán elkészítettük a BARÁTSÁGVIRÁGOT a barátok jó tulajdonságainak szirmaival, s össze is raktuk.

Munka órán a gyerekek kedvenc háziállatukat készítették el gyurmából.

A napközis foglalkozásokon is ügyeskedtek tanulóink: szabadtéri játékokat játszottak –   Nyuszi ül a fűben, Körben áll egy kislányka – , amik az egymásra való odafigyelésről, párválasztásról szólnak. Minden gyerek elkészítette barátjának a Barátságszívecskét, mondókát tanultak a barátság fontosságáról.

 Emlékezetes és élvezetes hetünk volt. A gyerekek is megtanulták, hogy a barát fontos szerepet tölt be életünkben.

 

Nagy Margit, a Nagydobronyi Középiskola 1. c osztályának tanítónője