Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Hit és erő… (a nyelv az életet szolgálja)

Az Ungvári járásban idén 22-en vállalkoztak arra, hogy bizonyítsák: a nyelv az életet szolgálja. A nyelvet ápolni, megőrizni, továbbadni legfőbb kötelességünk, ha nemzetiségként meg akarunk maradni szülőföldünkön. Nem hiába tartja a mondás: a nemzet sorsa nem a csatatéren dől el, hanem az iskolában. Hisszük, hogy a mai napon versenyző diákok meghatározói lesznek nemzeti sorsunk alakulásának.

A rendezvényt Katona-Mironova Berta nyitotta meg, köszöntötte a jelenlévőket, kiemelte az anyanyelvi versenyek jelentőségét, megtartó- és értékőrző erejét. Bemutatta a versenyzők produkcióit értékelő négytagú szakmai zsűrit: dr. Györke Magdolnát, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar filológiai tanszékének docensét, Janovics Erikát, az Ungvári Járási Módszertani Kabinet vezetőjét, Gazda Erzsébetet, a kárpátaljai református püspökség oktatási szaktanácsadóját, az Ungvári járás díszpolgárát és Perdukné Czurkó Ibolya magyartanárt.

A verseny két korcsoportban folyt: a 7- 9. osztályosok és a 10-11. osztályok tanulói külön mérték össze tudásukat. Az első fordulóban szabadon választott prózai szöveget olvastak fel a gyerekek, a második fordulóban a zsűri által kijelölt, hasonló jellegű szöveget kellett szépen, kifejezően, a követelményeknek megfelelően felolvasniuk.

A zsűri döntése alapján a fiatalabb korcsoportban az első helyezést megosztva Katona Eszter (Nagydobronyi Középiskola) és Pekárovics Alex (Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola) nyerte el. A második Jávorszky Dániel lett (Tiszaágteleki Általános Iskola), a harmadik pedig Szántó Viola (Nagydobronyi Középiskola). A középiskolások közül Katona Veronika (Nagydobronyi Középiskola) lett az első. A második helyen ketten osztoztak: Hidi Erika-Petra (Nagydobronyi Középiskola) és Csizsevszki Adrián (Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola). A harmadik helyen is két versenyző végzett: Csákány Viktória (Kisgejőci Középiskola) és Kádas Krisztián (Nagydobronyi Református Líceum). E kategóriában különdíjat kapott Kertész Boglárka (Nagydobronyi Református Líceum).

A díjkiosztón a győztesek emléklapot és ajándékot kaptak. Rajtuk kívül minden résztvevő ajándékkönyvet vihetett haza, vele együtt hitet és erőt, melyet a szép szó adott a versenyzés élményével együtt. Az ajándékokat a KMKSZ helyi alapszervezete és a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon támogatása révén tudtuk biztosítani.

A helyezéseket elért tanulók képviselik az Ungvári járást a megyei döntőn február 18-án. 

 

Forrás: kmpsz.uz.ua