Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

„Minden nap születik valami,

amiért érdemes élni és küzdeni,

de megszűnik valami,

amiért az ember szomorkodik.”

 Hérakleitosz, görög filozófus.

Ballagás… Ezzel a nappal megszűnnek a gondtalan diákévek.

   A ballagás kiemelt ünnep minden iskola életében, amelyet méltóan akarnak megünnepelni a diákok, szülők és tanárok. Erre az alkalomra már szeptembertől készültek a 10. és a 11. osztályos tanulók, sok feladat jutott az osztályfőnököknek is: a tarisznyák megrendelése, a belevalók kiválasztása, az iskola, osztálytermek feldíszítése, ballagóruha megtervezése, meghívók elkészítése stb.. A jól összehangolt és előkészített munka felemelő, szép ünneplést tehetett volna lehetővé, amely emlékezetesé tette volna a nagy napot, a BALLAGÁST, mint minden évben…  A karantén miatt, sajnos, a megtervezett ballagás elmaradt, s egy rendhagyó ballagási ünnepségre került sor a Nagydobronyi Középiskolában 2020. július 30-án. A karantén szabályainak betartása mellett a rendezvényen csak a 10. osztályos diákok, a végzősök és családtagjaik vettek részt. A meghitt, családias összejövetelen 39 diák búcsúzott az iskolától. Megilletődve sorakoztak az ünnepi díszben pompázó iskolaudvaron. Tavaly még ők díszítették a termeket, folyosókat, ők gyűjtötték a virágokat, most pedig már itt álltak díszben virágok, ajándékok között, nekik szólt a ballagási dal, értük öltözött ünneplő ruhába mindenki, hogy ez a ballagás emlékezetes, megható, mégis vidám legyen. Az iskola falai között eltöltött tizenegy év alatt éretlen kamaszokból gondolkodó, fiatal felnőttekké váltak. Reméljük, csak a szép emlékek maradnak meg az emlékezetükben, és örömmel néznek majd vissza az iskolára, és sosem felejtik el, honnan indultak és mennyi mindent kellett megtenni azért, hogy eljussanak idáig. Az igazgatói köszöntő után a végzősök megkapták az érettségi bizonyítványt. Az osztályfőnökök útravaló tanácsokkal látták el a ballagó diákokat. Egy új fejezet kezdődik el, ahol egyedül kell boldogulniuk. A jövőjük itt és most kezdődődött el…

 

Add a comment
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A GYŐZELEM-NAPJA

 

Május 8 Ukrajnában az emlékezés és a megbékélés napja. Ezen a napon kapitulált Németország a második világháború idejében. Ez szimbolizálja a győzelmet a németek felett.

Az ukrán elnök rendelete szerint, amelyet 2015-ben írtak alá,abból a célból, hogy méltóan emlékezzenek az ukrán nép hősiességére,áldozatára a második világháborúban vívott harc idején.

A második világháború az emberiség történetének eddigi legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa.

A II. világháború halálos áldozatainak becsült száma világméretekben elérte az 55 millió főt; ez volt a legnagyobb és legpusztítóbb háború a történelem folyamán. Németország robbantotta ki 1939. szeptember 1-én Lengyelország megszállásával. Válaszul Nagy-Britannia és Franciaország hadat üzent a németeknek a német haderő pedig 1940 tavaszán betört Nyugat-Európába.

Április 16-ai offenzívája során sikerült bekeríteni a német fővárost, Berlint. Miközben a csapatok egyre közelebb nyomultak a birodalmi kancelláriához, Hitler 1945. április 30-án megölte magát. Május 7-én a németek feltétel nélkül megadták magukat a nyugati szövetségeseknek Reimsnél, május 9-én pedig a szovjeteknek Berlinben. Augusztusban a csendes-óceáni térségben is véget értek a harcok, miután az Egyesült Államok atombombát dobott le két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira, 120 000 civil életét oltva ki. Hivatalosan Japán szeptember 2-án tette le a fegyvert.

A második világháború idején néhány politikus belátta, hogy szükség van egy nemzetek feletti szervezetre, amely őrködik a békén és azon, hogy a világ biztonságos legyen. 1945-ben ebben a szellemben hozták létre az Egyesült Nemzetek Szervezetét. Mára a Föld szinte összes országa tagja a szervezetnek.

Először 2015-ben ünnepelte Ukrajna hivatalosan a második világháború befejezését május 8 és 9-én.

 

Add a comment
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

5 back-to-school tips to help kids stay safe online – Naked Security

 

ONLINE CLASSROOMS

 
1-A 2-A 3-A 4-A 5-A 6-A 7-A 8-A 9-A 10-A 11-A
1-B 2-B 3-B 4-B 5-B 6-B 7-B 8-B 9-B 10-B 11-B
1-C 2-C 3-C 4-C 5-C 6-С   8-C      
1-D     4-D 5-D            
Add a comment
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek! Értesítjük Önöket, Benneteket, hogy a kialakult járványhelyzet miatt iskolánk áttért a távoktatásra. A facebookon zárt csoportokat hoztunk létre minden osztály számára, amelyekbe meghívtunk minden érintett személyt. A tananyagokat itt lehet megtalálni és feldolgozni. Kérjük, hogy a szülők segítsék és ellenőrizzék a gyerekek munkáját. Köszönjük az együttműködést!

 

ONLINE CLASSROOMS

 
1-A 2-A 3-A 4-A 5-A 6-A 7-A 8-A 9-A 10-A 11-A
1-B 2-B 3-B 4-B 5-B 6-B 7-B 8-B 9-B 10-B 11-B
1-C 2-C 3-C 4-C 5-C 6-С   8-C      
1-D     4-D 5-D            

 

Add a comment
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A Nagydobronyi Középiskolában 2020.március 11-én egy különleges előadásra került sor, melynek címe: „Hej Rákóczi,Bercsényi…”

Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi szabadságharcot idézte fel egy rendhagyó irodalom-történelem és énekóra keretén belül. Az óra egy időutazás a történelemben, a diákok új információkkal gazdagodtak, különleges élményben részesültek. Az előadás érdekes és interaktív módszerekkel tarkított.

A Kárpátaljai előadássorozat a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Rákóczi Emlékév Bizottság támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében valósulhatott meg.

Várjuk legközelebb is nagy szeretettel!

Add a comment