ONLINE CLASSROOMS

 
1-A 2-A 3-A 4-A 5-A 6-A 7-A 8-A 9-A 10-A 11-A
1-B 2-B 3-B 4-B 5-B 6-B 7-B 8-B 9-B 10-B 11-B
1-C 2-C 3-C 4-C 5-C 6-С   8-C      
1-D     4-D 5-D            

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az egyhetes tábor zárására szombaton, július 15-én este került sor, melyen mindenki bemutatta, hogyan sikerült elsajátítania a kemény képzés anyagát.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy jó és sikeres volt a tábor ötlete, hisz két évtizede töretlen lelkesedéssel, hittel vezeti a tábort a Pál család, és ezalatt csak sokszorozódott azoknak a száma, akik itt megfordultak.

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy ez a tábor forradalmian különbözik a hasonló táboroktól, hiszen itt mindenki megtalálhatja a magának kedvező képzést. Az is, aki teljesen a nulláról indul és az is, aki épp zeneakadémiai felvétel előtt áll. Nemcsak a népzene és néptánc, de a klasszikus zene is helyet kapott a tábor keretein belül. „Azt gondolom, hogy ez egy teljesen unikális kezdeményezés, amely immáron 22. alkalommal megrendezésre került. Ilyenkor mindannyian átélhetjük itt közösen, azok is, akik az anyaországból jöttünk ide, hogy egy egységes kulturális kánonja van a magyarságnak. Teljesen indifferens, hogy egy másik országba kellett ehhez átlépnünk.” Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány számára fontos, hogy a kisebbségi létben élők megőrizzék identitásukat és kultúrájukat. „Önök itt erről tesznek bizonyságot, hogy magas színvonalon őrzik a magyar kultúrát” – fogalmazott Hoppál Péter.

Az egyhetes színvonalas tábori képzés során a fiatalok és a szépkorúak is találhattak kedvüknek megfelelő szórakozási lehetőséget. A program népszerű a határon túliak körében is, így most is, mint minden éven, sokan érkeztek Magyarországról, de Erdélyből is. A tábor idején a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, azaz Pál István Szalonna és Bandája tartott foglalkozásokat a zenét kedvelők számára különböző hangszeres szekciókban. A táncot szeretők számára két csoportban – kezdő és haladó szinten – Lagzi Veronika és Juhász Attila, Kis Balázs és Farkas Fanni, valamint Csűri Szebasztián és Huszti Beáta oktattak. A táborral évtizedek óta párhuzamosan működik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia, melyen a Hagyományok Háza szakemberei, dr. Sándor Ildikó és Szabad Boglárka tartottak képzést az óvodapedagógusok számára. Idén sem feledkeztek meg a citerát kedvelőkről: Berta Alexandra, a Hagyományok Háza munkatársa, a Pengetős Trió szólistája foglalkozott minden citera iránt érdeklődővel. Az oktatás során idén palatkai, galgamenti és délalföldi táncokkal és muzsikával ismerkedhettek a résztvevők. Az énekesek sem unatkozhatnak, hiszen Pál Eszter és Brassói Jőrös Andrea vezetésével minden nap szólt a nóta. A harmonikaszekcióval idén Pál Lajos, Biky Ottó és Blaskó Tamás foglalkozott.

A tábor alkalmával természetesen idén is különböző kézműves-foglalkozásokkal várták az érdeklődőket: lehetett gyöngyöt fűzni, nemezelni, csuhét fonni, pokrócot szőni.

A Kölcsey Nyári Pedagógusakadémia előadásain kívül a továbbképzősök számára állandó hangversenypróbák is voltak, hiszen már hagyománnyá vált, hogy a tábor keretein belül klasszikus zenei hangversenyt is szerveznek a helyi református templomban.

A hangversenynek idén is nagy sikere volt, a fellépők között bécsi, budapesti, debreceni, győri és lembergi művészeket is hallhatott a nagyérdemű. A koncerten a barokk, a romantika és a XX. század nagy zeneszerzőinek műveiből hangzottak el produkciók.

A szervezők minden éven igyekeznek különböző kulturális programmal színesíteni a tábort. Idén először szervezték meg a I. Kárpátaljai Táncházzenészek Találkozóját.

A szombat esti táborzáró műsornak az időjárás sajnos nem kedvezett, de az eső sem tudta kedvét szegni a jól összeszokott csapatnak, amely feledhetetlen pillanatokat varázsolt mindenki számára táncával, énekeivel és muzsikájával.

A tábor a Nemzeti Kulturális Alap, a, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai kirendeltség és a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány támogatásával jöhetett létre.

A tábor szervezője a KMPSZ és a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet. A tábor helyi támogatói a Péterfalvi Művészeti Iskola és a helyi művelődési ház.

Forrás: Kárpátaljalap.net

Forrás: GoogleNews

 1. .. Indulnom kell, vár egy másik hely... ünnepélyes bizonyitványo…

 2. Про зарахування дітей до 1 класів

 3. A GYŐZELEM-NAPJA

 4. День Європи

 5. Back to school - Online classrooms

 6. Távoktatás!

 7. Дистанційне навчання!

 8. Hej Rákóczi,Bercsényi…

 9. Результати вибору підручників 3 клас

 10. Вшанування подвигу учасників Революц…

 11. Вшанування подвигу учасників Революц…

 12. Debalcevói harcok

 13. Február 15-én méltatjuk az Afganisztánból kivonult szovjet katon…

 14. A Szép Magyar Beszéd ünnepe Nagydobronyban

 15. Megemlékezés a Kruti csatáról

 16. A magyar kultúra napja

 17. Курси-2020-2025

 18. Учні Великодобронської загальноосвіт…

 19. Jótékonysági fellépés a Nagydobronyi Rehoboth Szeretetotthonban!

 20. Mikulás a Nagydobronyi Középiskolában