Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Minden gyermekintézményben kis műsorral várták a gyerekek a magyarországi vendégeket. Dr. Grezsa István kormánybiztos hangsúlyozta: „Ez az óvodaprogram arról szól, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába járjon, anyanyelvén találkozzon a meséken keresztül a magyar kultúrával, és az a bizodalmunk, hogy ezek a gyerekek mind magyar iskolába fognak járni. Tehát gazdaságfejlesztési és óvodaprogram után következnie kell majd egy alapfokú iskolákat felújító Kárpát-medencei programnak is.” Elmondta, hogy Kárpátalján súlyos infrastrukturális elmaradások vannak: „Itt WC-ket kell időnként létrehozni, a konyhákat rendbe tenni, a gyalázatos állapotú bútorzatot kicserélni. Nagyon sok óvoda vizes, azt kell megoldani. De azt hiszem, hogy a falak magukban csak egy épületet jelentenek, ám az, hogy milyen lelkiséggel és szakmaisággal folyik a gyermekeknek az oktatása és nevelése – az a döntő.”

Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője ismertette a felújított óvodák történetét és az elvégzett munkát, majd Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar államnak, az önkormányzatoknak és oktatási osztályoknak, akik segítettek lehetőségeikhez mérten a munkában. Megköszönte a kivitelezést végző vállalkozóknak is a lelkiismeretes munkát.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is köszönetet mondott a magyar államnak azért a gondoskodásért, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz hétköznapokat túl tudjuk élni. Szerinte a megújult intézmények munkatársai is motiváltabban mennek munkahelyükre dolgozni egy felújított intézménybe.

Orosz Ildikó mind a kilenc óvodának ajándékozott egy mesefát, valamint egy-egy laptopot 55 gigabájtnyi klasszikus magyar mesével telepítve, illetve egy kombinált fénymásolót és nyomtatót, amely megkönnyíti az óvónők módszertani előkészítő munkáját.

A jelenleg három csoporttal működő Csongori Óvodában a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően átfedték az óvoda épületének és nyári pavilonjainak tetőszerkezetét, sikerült körbekeríteni az óvoda területét, megújult a mosogatóhelyiség és a zeneterem, kicserélték a belső nyílászárókat, új csempeburkolatot kapott az előtér, a vízellátást egy új pompakút biztosítja. A támogatás révén a csoportok új bútorzatot is kaptak. A támogatás teljes összege: 1 591 412 hrivnya.

A Barkaszói Óvodába jelenleg 60 gyerek jár, akiket 5 óvodapedagógus és 10 kisegítő fogad naponta. Az idei óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően az intézmény tetőzetét átfedték, szigetelték, csatornázták az épületet, fatároló és kinti pavilonok épültek. Teljes mértékben felújították az épület fűtésrendszerét: fatüzelésű kazánt vásároltak és állítottak be, a fűtőtesteket is kicserélték. Víz- és szennyvízelvezető csöveket fektettek le, a folyosók festésére és csempézésére, az épület előtti járda megöntésére is lehetőség nyílt az anyaországi támogatásnak köszönhetően. Valamint megújult az óvoda bútorzata is (konyhai, irodai és gyermekbútorokkal). Mindez összesen: 2 416 505 hrivnyából.

A Beregszászi 5. Számú Szanatóriumi Óvoda jelenleg bentlakásos intézmény, ahová szociálisan rászoruló beregszászi családok gyermekei járnak. Az intézmény fenntartója a városi oktatási osztály. Az óvoda két magyar csoportjába 40 gyerek jár, akikről 6 óvodapedagógus és a kiszolgáló személyzet gondoskodik.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően az óvoda teljesen megújult. Megvalósult az épület tetőszerkezetének átfedése, a homlokzat hőszigetelése, vakolása, színezése, a vizes­blokkok és a konyha felújítása, a csoportszobák tisztítómeszelése, padlózatának cseréje, a folyosók és a bejárat csempézése, megújult az óvoda kerítése. A támogatás révén az óvodai csoportok új bútorokat is kaptak, mindezt: 930 839 hrivnya értékben.

A Beregszászi 6. Sz. Mese Óvoda vegyes tannyelvű (ukrán–magyar), melynek 6 csoportjába összesen 135 gyerek jár. Az óvodafejlesztési program keretében a következő felújítási munkálatok valósultak meg: az intézmény hátsó épületrésze külső nyílászáróinak cseréje, a tető javítása, a csoportszobák padlózatának cseréje, a mosókonyha felújítása, a konyha teljes körű felújítása, berendezésének cseréje, az első épületrész termeinek felújítása.

A beruházás révén az óvodai ellátás minősége javult, így a támogatásból a magyar gyermekek mellett az ukrán csoportba járó gyermekek is részesülnek. Az óvodának juttatott támogatás teljes összege: 596 857 hrivnya.

A Beregszászi 18. Sz. Óvodában jelenleg 4 csoport működik: bölcsőde, kis-, középső- és nagycsoport. A gyerekek összlétszáma 100 fő. A személyzet 18 főből áll.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program révén a következő felújítások kerültek megvalósításra: a főépület külső hőszigetelése és festése, a csoportszobák teljes körű felújítása, ami magában foglalja a padlóburkolat cseréjét, a falak festését; megtörtént a fűtésrendszer korszerűsítése, az alagsorban mosókonyha és raktárhelyiség került kialakításra. A melléképület, melyben a bölcsőde és a konyha működik, egy féleresszel bővült. Megújult a konyha és annak berendezései. Az udvarba új fatároló épült. A támogatás teljes összege: 1 597 876 hrivnya, mely magában foglalja a csoport- és hálótermek új bútorzatát is.

A Nagyberegi Harangvirág Óvoda 4 csoportjába 75 gyermek jár. A felújítás keretében a bejárati rész beépítésének köszönhetően egy teremmel bővült az óvoda, ahol a konyhai részleg kapott helyet, felújításra kerültek az illemhelyek, megújult a játszó- és hálótermek padlózata, valamint az óvoda új bútorzattal és egy fatüzelésű kazánnal is gazdagodott. A nekik nyújtott támogatás összege: 403 904 hrivnya.

A Kovászói Óvoda ukrán nyelvű, ahová két csoportban 66 gyerek jár, de 2013-tól az intézményben a gyerekek részére magyar nyelvű foglalkozásokat is tartanak heti 4 órában.

Az óvodafejlesztési program révén az óvoda egyik csoporttermében megújult a padló burkolata, a falakat újrafestették, felújításra került a csoport mosdója és az óvoda mosókonyhája. A magyar állami támogatás összege: 285 180 hrivnya.

A Borzsovai Óvoda két csoportjába közel 50 gyerek jár, 4 gyerek a kelet-ukrajnai háborús övezetből került a faluba, a többiek mind magyarok. A 2017-es Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül egy fél­eresz kialakításával összekötötték az óvoda főbejáratát a konyhai résszel. Megújult a konyha fal- és padlóburkolata, felújításra került az óvoda mosókonyhája, két teremben kicserélték a padlózatot, kialakításra került a szennyvízelvezető és szennyvíztároló, megjavították a kerítést, megújult az óvoda járdája és egy nyári pavilonnal és gyermekbútorokkal is gazdagodott az intézmény, mindez 466 336 hrivnya értékben.

A Tiszacsomai Községi Óvodába jelenleg 25 gyerek jár, a mostani felújítás során korszerűsítették az épület vízvezetékrendszerét, sikerült kicserélni néhány belső és külső nyílászárót, megújult az óvoda körüli járda, befejezték a nyári pavilon építését, kijavításra került az épület körüli kerítés. Mindez 350 649 hrivnyából, mely tartalmazza az óvoda új bútorzatát is- tudatta a Kárpátaljalap.net.

Badó Zsolt

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Az eddigi évek során már több millió forintos eszközfejlesztésen ment át a 8 Tehetségpont.

2014–2017 között a 8 Tehetségpont összesen közel 5 millió Ft (4 997 118 HUF) értékű eszközfejlesztésben részesült, amely a következőket tartalmazta Tehetségpontonként: 4db laptop, 1 db DVD lejátszó, 2 db egér, 4 db projektor, 2 db laptoptáska, 1 db Canon fényképezőgép, 1 db fényképezőgéptok, 2 db festékpatron, 1 db hangfal, kémiai eszközök és vegyszerek, 1 db memóriakártya 16 GB, Microsoft Office, Microsoft Windows Home 7, 1 db mikroszkóp, 1 db vetítővászon.

2013–2017 között a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodafejlesztésre a következő eszközöket vásárolta közel 7 millió Ft (6 921 744 HUF) értékben: 3 egér, 3 fényképezőgép, 1 db lamináló, 1 db asztali számítógép, 1 db fénymásoló-nyomtató-szkenner, 2 db hangszóró, 3 db külső merevlemez, 8 db laptop, 2 db HPLJ, 1 db papírmegsemmisítő, 1 db pavilon, 4 db Epson projektor, 1 db tárogató, 2 db videókamera.

Ezen az éven a 2017/2018-as tanévre vonatkozólag 2017. szeptember 27-én ült össze a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács annak érdekében, hogy meghatározza a Tehetségpontok idei munkáját. Ebben a tanévben a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a magyar kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően 1 996 000 forint – tehetségpontonként 249 500 ezer forint – értékű csomagot adhatott át azon iskoláknak, melyek segítették az Alapítvány munkáját, otthont adtak a hétvégi alkalmaknak, ahol évenként mintegy 2000 gyermeket mozgatnak meg a foglalkozások.

Az átadó kezdetén Váradi Natália, az Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s megköszönte a jelenlévőknek az eddigi munkájukat. Az eszközöket Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke adta át az iskolaigazgatóknak.

Ezekkel az ajándékokkal azt a nyolc iskolát szerette volna a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány korszerűsíteni, ahol a tehetségpontok működnek, hiszen az oktatási intézmények felszereltsége sok kívánnivalót hagy maga után. A tanárok a kapott eszközöket egész évben használhatják a tananyag hatékonyabb átadásának érdekében.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány ezúton is sikerekben gazdag eredményes tanévet kíván a 8 Tehetségpont pedagógusainak és diákjainak.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Két első osztály indult idén is a gyermekek magas létszámára való tekintettel; 34 kis elsőst írattak be szüleik a magyar tannyelvű oktatási intézménybe. Zsendely Viktória és Gajdos Brigitta osztályfőnökök fogják megtanítani a gondjukra bízott kicsiket a betűvetésre és a számtanra, megismertetve őket az iskolások csodálatos világával.

A gyerekek izgatottan tekintgettek még vissza szüleikre, testvéreikre a 8 órai hangos becsöngetés után, de bizalommal fordulva a tanító nénik felé, lassan engedett a belső feszültség, és átadta a helyét a boldog, örömteli mosolynak. Az első csengő ünnepén sokan gyűltek össze rokonok, ismerősök az iskola udvarán, hogy megtekintsék a hat-hét évesek műsorát, akik versekkel köszöntötték szeretteiket és életük új szakaszát. Marosi Petra és Borgátó Jázmin felső évfolyamos tanulók is egy-egy költeménnyel üdvözölték az újonnan jötteket.

A Tiszabökényi Általános iskola is évek óta küzd tanárhiánnyal, mégis örömmel tapasztalható, hogy az értelmiség folyamatos kivándorlása ellenére, nem alakult ki drámai helyzet a helyi oktatásban. Sőt! Fejlődés és előrelendülés történt Szuszij Szergej igazgató és lelkes tanári csapatának köszönhetően. A gyerekek javát nézve igyekeznek a rendelkezésre álló minimális módszertani eszközöket optimálisan felhasználni, a pályázati lehetőségeket kihasználni. Sok az elhívatott fiatal tanár, akik a tapasztalt pedagógusokkal karöltve az iskola sorsát fontosnak érzik. Ellensúlyozandó az állami dotáció hiányát, saját forrásokból, a szülők támogatásával tudják csak megvalósítani terveiket, melyek szükségszerűek a hatékony pedagógiai munkához. Új munkatársak is csatlakoztak a kollektívához; Dudics Amanda a frissen bevezetett táncszakkör tanáraként mutatkozott be, míg a nemrég leköszönt igazgatóhelyettest, Vékony Viktóriát Borgátó Szilvia váltotta. A hitoktatás továbbra is elengedhetetlen része marad a nevelésnek, erről a helyi református, görögkatolikus és római katolikus felekezetek lelkipásztorai és hitoktatói gondoskodnak.

Nem árt hangsúlyozni, hogy a korábbi évek gyakorlata, miszerint magyar gyerekeket nagy számban írattak ukrán tannyelvű iskolába, alábbhagyni látszik; 1-2 iskolaköteles hatévestől eltekintve, a tiszabökényi többség anyanyelvén tanulja majd az ábécét. A szülők megértették, miért fontos, hogy a kicsik az anyjuktól tanult nyelven sajátítsák el az alapokat. Ahogy a költő-író Bessenyei György is megmondta 2 évszázaddal ezelőtt: „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, idegenen sohasem!” Úgy helyes, ha elfogadjuk a szakvéleményt, hogy az anyanyelven való tanulás a kárpátaljai magyarok számára kiváltság, amivel kötelességünk élni és nem visszaélni. Mert magyarnak megmaradni csak akkor lehet, ha szívvel-lélekkel támogatjuk iskoláinkat és egyházainkat.

Bodnár Diána

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A megállapodást Nagydobronyban írták alá, ahol a magyarországi kórház negyven orvosa és szakembere az Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóinak és máshonnan érkezett kárpátaljai gyermekeknek a komplex szűrővizsgálatát végzi.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából a gyermekotthonban tartott sajtótájékoztatón Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a reformáció 500. évfordulójának szentelt, Budapestről indult és Vereckén befejeződő hatnapos jótékonysági futással egybekötött segélyakció keretében a Bethesda Kórház 17 orvosa és 23 egyéb szakembere több mint száz magyar és ukrán gyermek komplex szűrővizsgálatát végzi el a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonokban. Ha valamelyiküknél betegséget találunk, akkor a további kezelést is vállaljuk Magyarországon. A főigazgató közölte: régóta jók a munkakapcsolatok és szoros az együttműködés a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központtal és a Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal. Az utóbbival kötött megállapodás a betegellátást és a szakmai továbbképzést érinti emelte ki, megjegyezve, hogy eddig is sok kárpátaljai gyermeket kezeltek Budapesten, s ezután még hatékonyabb lesz az együttműködés. A szakmai továbbképzéseket az amerikai SARA Alapítvány segíti, így a legközelebbi közös program keretében a munkácsi és budapesti gyermekorvosok az egyesült államokbeli Cincinnati Gyermekkórházban vesznek részt továbbképzésen.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a sajtókonferencián azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás aláírása olyan esemény, amely összeköti Kárpátalját és Magyarországot. Azért is jó, hogy most az építkezésről van szó, mert az utóbbi hetekben nagyon súlyos érdekellentét alakult ki. Mint kiemelte, Kárpátalján nincs szükség magyarázkodásra, elegendő csak megemlíteni a térségbe az utóbbi egy-két évben érkezett magyarországi egészségügyi támogatásokat, amelyek zömmel a többségi lakosság javát szolgálják. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan rendeződik a két ország viszonya. Ha a mostani helyzet nem változik, akkor Ukrajna nem számíthat Magyarország támogatására, de a kárpátaljai magyarság támogatása az eddigiekhez hasonlóan folytatódni fog hangsúlyozta a kormánybiztos.

Bíró Erzsébet, Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője köszönetet mondott a Kárpátaljának a támogatásért. Mint hangoztatta, a kárpátaljai egészségügyi intézmények számára nagyon fontos a magyarországi partnerintézményekkel folytatott együttműködés, különös tekintettel arra, hogy a kárpátaljai egészségügy az oktatás mellett az utóbbi két évben a magyarországi támogatási programok fókuszába került.

Oroszi Pál, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ orvosigazgatója nagyon jónak nevezte a Bethesda Gyermekkórházzal folytatott együttműködést. Ennek azért van szerinte igen nagy jelentősége, mert sok kárpátaljai gyermeket, akiken otthon nem tudnak segíteni, Budapesten gyógyítanak meg.

Az együttműködési megállapodást ukrán részről aláíró Roman Snicer, a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a szerződés jelentős mértékben járul majd hozzá a kárpátaljai gyermekgyógyászat fejlődéséhez. A dokumentum aláírása azért is fontos, mert az ukrán egészségügy jelenleg nagy átalakuláson megy át, ami fájdalmas folyamat, s ennek az enyhítéséhez is hozzájárul a megállapodás. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján közel ezer éve élnek együtt barátságban a magyarok és a többségi nemzet tagjai különböző állami formációkban, s a terület ma is nemzetiségi béke szigete mondta az igazgató.

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ennek köszönhetően augusztus 28-án a BJMSz közreműködésével a „Csilla von Boeselager” Máltai Szociális Központban került sor egy kapcsolatépítő délelőttre, amelyen a Microsoft képviselői: Szege Zoltán egészségügyi üzletágvezető és Orosz Sára az innovatív iskolai programok felelőse bemutatkozó, interaktív előadást tartottak.

Az egybegyűlteket Avar Gábor, a Johannita Rend lovagja és Makuk János, a BJMSz elnöke köszöntötte, és reményüket fejezték ki a sikeres együttműködés kapcsán.

Szege Zoltán és Orosz Sára ezután bemutatták a Magyarországon már működő Microsoft Innovatív Iskola Programot, amellyel a vállalat hozzá kíván járulni a 21. századi oktatás körülményeinek megteremtéséhez. Jelenleg 18 iskola vesz részt a Microsoft hároméves, komplex kapacitásfejlesztési programjában, ami során az iskolák egymással és a Microsoft dedikált munkatársaival együttműködve segítik a hazai oktatás fejlődését. A Microsoft az ingyenes Office 365 hozzáféréssel, komplett iskolai kommunikációs rendszer kiépítésével, a legmodernebb felhő alapú technológiákkal, gyakorlati képzésekkel, személyre szabott mentori szerepvállalással, valamint a külföldi és hazai tapasztalatok átadásával segíti az Innovatív Iskolák tehetségműhelyeinek felállítását.

Szege Zoltán szavai szerint ez a találkozó a magyarországi Microsoft első lépése Kárpátalján, és remélik, valós értékeket tudnak biztosítani az itteni tanintézmények számára is.

Orosz Sára beszédében kiemelte, hogy az innovatív iskolák lelkét az elkötelezett vezetők jelentik, ezért a Microsoft programjának szintén fontos része a vezetőképzés. Az Innovatív Iskola Program keretében a Microsoft havi rendszerességű képzésekkel, tudásmegosztásra építő tréningekkel támogatja az igazgatókat többek között a vízióalkotásban, szervezeti és kapacitásfejlesztésben, stratégiai tervezésben, az iskola jövőképének meghatározásában, miközben segítséget nyújt abban is, hogy az intézmények felkészüljenek a digitális transzformációra.

A bemutatkozó előadást követően a kárpátaljai tanintézmények képviselői elmondhatták eddigi tapasztalataikat, feltehették kérdéseiket és kötetlen beszélgetés folyamán meghívták a Microsoft munkatársait saját iskoláikba, hogy személyesen mérhessék fel a rendelkezésre álló informatikai eszközöket, lehetőségeket. Reményeik szerint minél hamarabb sor kerül a következő találkozásra!

Bence Marianna

Add a comment

 1. Вшанування сотої річниці Героїв Крут

 2. A kruti csata

 3. Forródrót

 4. Євроатлантична інтеграція

 5. Köszönetnyilvánítás

 6. Karácsonyi műsor a Nagydobronyi Középiskolában

 7. Megemlékezés a csernobili atomkatasztrófa résztvevőinek tiszteletére

 8. День вшанування учасників ліквідації наслідків на ЧАЕС

 9. Galent cirkusz a Nagydobronyi Középiskolában

 10. Mikulás a Nagydobronyi Középiskolában

 11. ОПРИЛЮДНЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ

 12. Közel kilencmillió hrivnya kilenc óvodának - Kárpátinfo.net (Blog)

 13. Az ördög három arany hajszála

 14. Adománygyűjtési akció a Nagydobronyi Középiskolában

 15. Благодійна акція у Великодобронській ЗОШ І-ІІІ ступенів

 16. Ünnepi emléknap az aradi vértanuk tiszteletére

 17. A könyvtárosok összukrajnai napjának méltatása a Nagydobronyi Középisk…

 18. Всеукраїнський день бібліотек у Великодобронській ЗОШ І-Ш ступенів

 19. Eszköztámogatásban részesültek a GENIUS Tehetségpontok a ... - Kárpáti…

 20. Együttműködő gyermekkórházak - medicalonline.hu/