Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$category_alias in /home/benedekc/public_html/plugins/content/spshare/spshare.php on line 119

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$introtext in /home/benedekc/public_html/plugins/content/spshare/spshare.php on line 120

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$images in /home/benedekc/public_html/plugins/content/spshare/spshare.php on line 120
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni.

Szabó Magda

 

Én és a környezetem

 

A negyedik hét során a gyerekek nap mint nap többet ismertek meg az őket körülvevő környezetből. Reggeli beszélgetőkörök alkalmával elmondhatták, mi mindent láttak, míg az iskoláig értek, esetleg milyen állattal találkoztak útközben.

Rövid mesefilm megtekintése után elemezték a látottakat, növényeket és állatokat ábrázoló számolóanyag segítségével játszva  ismerkedtek a mennyiség fogalmával. Tanulmányi sétát tettek az iskola udvarán, mely során felfedezték, milyen növények találhatók az adott területen.

Megtanulták megkülönböztetni az élő és élettelen természetet, valamint az ember alkotta tárgyakat. Fejlesztő feladatlapok sokaságával mélyítették el tudásukat a környezetismeret témakörében.

Ukrán órákon megtanulták az egészség szempontjából hasznos zöldség és gyümölcsneveket, igyekezve egyszerű mondatokat alkotni a tanult szavakból. Tudatosították az egészséges táplálkozás fontosságát is.

Művészet órán a természet hangjaival ismerkedhettek meg játékos formában: megfigyelték a vízcsobogást, a madárfüttyöt és a kövek összekoccanását. De nem csupán a természet hangjaival ismerkedtek, a többi érzékszervüket is aktívan használták: illatokat és ízeket próbáltak felismerni a „csukott szemmel” c. játék közben.

Az élménynaplóba minden nap lerajzolhatták az adott nap témáját. A hét végén természetes anyagokból alkothattak tárgyakat, összefoglalva egész heti tevekénységüket: mi az, ami körülveszi őket, és milyen csoportokat ismertek meg a környezetből. Megmutattuk nekik, hogyan óvhatják  környezetüket, és mit tehetnek azért, hogy ne váljon a Föld egy kietlen és szomorú hellyé.

A hét összegzéseként elmondhatjuk, kis elsőseink megtanulták: ha óvják és védik a természetet, akkor okosan és előrelátóan cselekednek, mert nem hagyják, hogy felnőtt korukra eltűnjenek az állatok és a növények a Földről. Ezt az üzenetet vitték haza a szülőknek is, hogy bennük is tudatosuljon a természet védelmének fontossága.

Hadar Judit, a Nagydobronyi Középiskola tanítőnője

Add a comment
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Minden gyermekintézményben kis műsorral várták a gyerekek a magyarországi vendégeket. Dr. Grezsa István kormánybiztos hangsúlyozta: „Ez az óvodaprogram arról szól, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába járjon, anyanyelvén találkozzon a meséken keresztül a magyar kultúrával, és az a bizodalmunk, hogy ezek a gyerekek mind magyar iskolába fognak járni. Tehát gazdaságfejlesztési és óvodaprogram után következnie kell majd egy alapfokú iskolákat felújító Kárpát-medencei programnak is.” Elmondta, hogy Kárpátalján súlyos infrastrukturális elmaradások vannak: „Itt WC-ket kell időnként létrehozni, a konyhákat rendbe tenni, a gyalázatos állapotú bútorzatot kicserélni. Nagyon sok óvoda vizes, azt kell megoldani. De azt hiszem, hogy a falak magukban csak egy épületet jelentenek, ám az, hogy milyen lelkiséggel és szakmaisággal folyik a gyermekeknek az oktatása és nevelése – az a döntő.”

Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője ismertette a felújított óvodák történetét és az elvégzett munkát, majd Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar államnak, az önkormányzatoknak és oktatási osztályoknak, akik segítettek lehetőségeikhez mérten a munkában. Megköszönte a kivitelezést végző vállalkozóknak is a lelkiismeretes munkát.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is köszönetet mondott a magyar államnak azért a gondoskodásért, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz hétköznapokat túl tudjuk élni. Szerinte a megújult intézmények munkatársai is motiváltabban mennek munkahelyükre dolgozni egy felújított intézménybe.

Orosz Ildikó mind a kilenc óvodának ajándékozott egy mesefát, valamint egy-egy laptopot 55 gigabájtnyi klasszikus magyar mesével telepítve, illetve egy kombinált fénymásolót és nyomtatót, amely megkönnyíti az óvónők módszertani előkészítő munkáját.

A jelenleg három csoporttal működő Csongori Óvodában a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően átfedték az óvoda épületének és nyári pavilonjainak tetőszerkezetét, sikerült körbekeríteni az óvoda területét, megújult a mosogatóhelyiség és a zeneterem, kicserélték a belső nyílászárókat, új csempeburkolatot kapott az előtér, a vízellátást egy új pompakút biztosítja. A támogatás révén a csoportok új bútorzatot is kaptak. A támogatás teljes összege: 1 591 412 hrivnya.

A Barkaszói Óvodába jelenleg 60 gyerek jár, akiket 5 óvodapedagógus és 10 kisegítő fogad naponta. Az idei óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően az intézmény tetőzetét átfedték, szigetelték, csatornázták az épületet, fatároló és kinti pavilonok épültek. Teljes mértékben felújították az épület fűtésrendszerét: fatüzelésű kazánt vásároltak és állítottak be, a fűtőtesteket is kicserélték. Víz- és szennyvízelvezető csöveket fektettek le, a folyosók festésére és csempézésére, az épület előtti járda megöntésére is lehetőség nyílt az anyaországi támogatásnak köszönhetően. Valamint megújult az óvoda bútorzata is (konyhai, irodai és gyermekbútorokkal). Mindez összesen: 2 416 505 hrivnyából.

A Beregszászi 5. Számú Szanatóriumi Óvoda jelenleg bentlakásos intézmény, ahová szociálisan rászoruló beregszászi családok gyermekei járnak. Az intézmény fenntartója a városi oktatási osztály. Az óvoda két magyar csoportjába 40 gyerek jár, akikről 6 óvodapedagógus és a kiszolgáló személyzet gondoskodik.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően az óvoda teljesen megújult. Megvalósult az épület tetőszerkezetének átfedése, a homlokzat hőszigetelése, vakolása, színezése, a vizes­blokkok és a konyha felújítása, a csoportszobák tisztítómeszelése, padlózatának cseréje, a folyosók és a bejárat csempézése, megújult az óvoda kerítése. A támogatás révén az óvodai csoportok új bútorokat is kaptak, mindezt: 930 839 hrivnya értékben.

A Beregszászi 6. Sz. Mese Óvoda vegyes tannyelvű (ukrán–magyar), melynek 6 csoportjába összesen 135 gyerek jár. Az óvodafejlesztési program keretében a következő felújítási munkálatok valósultak meg: az intézmény hátsó épületrésze külső nyílászáróinak cseréje, a tető javítása, a csoportszobák padlózatának cseréje, a mosókonyha felújítása, a konyha teljes körű felújítása, berendezésének cseréje, az első épületrész termeinek felújítása.

A beruházás révén az óvodai ellátás minősége javult, így a támogatásból a magyar gyermekek mellett az ukrán csoportba járó gyermekek is részesülnek. Az óvodának juttatott támogatás teljes összege: 596 857 hrivnya.

A Beregszászi 18. Sz. Óvodában jelenleg 4 csoport működik: bölcsőde, kis-, középső- és nagycsoport. A gyerekek összlétszáma 100 fő. A személyzet 18 főből áll.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program révén a következő felújítások kerültek megvalósításra: a főépület külső hőszigetelése és festése, a csoportszobák teljes körű felújítása, ami magában foglalja a padlóburkolat cseréjét, a falak festését; megtörtént a fűtésrendszer korszerűsítése, az alagsorban mosókonyha és raktárhelyiség került kialakításra. A melléképület, melyben a bölcsőde és a konyha működik, egy féleresszel bővült. Megújult a konyha és annak berendezései. Az udvarba új fatároló épült. A támogatás teljes összege: 1 597 876 hrivnya, mely magában foglalja a csoport- és hálótermek új bútorzatát is.

A Nagyberegi Harangvirág Óvoda 4 csoportjába 75 gyermek jár. A felújítás keretében a bejárati rész beépítésének köszönhetően egy teremmel bővült az óvoda, ahol a konyhai részleg kapott helyet, felújításra kerültek az illemhelyek, megújult a játszó- és hálótermek padlózata, valamint az óvoda új bútorzattal és egy fatüzelésű kazánnal is gazdagodott. A nekik nyújtott támogatás összege: 403 904 hrivnya.

A Kovászói Óvoda ukrán nyelvű, ahová két csoportban 66 gyerek jár, de 2013-tól az intézményben a gyerekek részére magyar nyelvű foglalkozásokat is tartanak heti 4 órában.

Az óvodafejlesztési program révén az óvoda egyik csoporttermében megújult a padló burkolata, a falakat újrafestették, felújításra került a csoport mosdója és az óvoda mosókonyhája. A magyar állami támogatás összege: 285 180 hrivnya.

A Borzsovai Óvoda két csoportjába közel 50 gyerek jár, 4 gyerek a kelet-ukrajnai háborús övezetből került a faluba, a többiek mind magyarok. A 2017-es Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül egy fél­eresz kialakításával összekötötték az óvoda főbejáratát a konyhai résszel. Megújult a konyha fal- és padlóburkolata, felújításra került az óvoda mosókonyhája, két teremben kicserélték a padlózatot, kialakításra került a szennyvízelvezető és szennyvíztároló, megjavították a kerítést, megújult az óvoda járdája és egy nyári pavilonnal és gyermekbútorokkal is gazdagodott az intézmény, mindez 466 336 hrivnya értékben.

A Tiszacsomai Községi Óvodába jelenleg 25 gyerek jár, a mostani felújítás során korszerűsítették az épület vízvezetékrendszerét, sikerült kicserélni néhány belső és külső nyílászárót, megújult az óvoda körüli járda, befejezték a nyári pavilon építését, kijavításra került az épület körüli kerítés. Mindez 350 649 hrivnyából, mely tartalmazza az óvoda új bútorzatát is- tudatta a Kárpátaljalap.net.

Badó Zsolt

Add a comment

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Az eddigi évek során már több millió forintos eszközfejlesztésen ment át a 8 Tehetségpont.

2014–2017 között a 8 Tehetségpont összesen közel 5 millió Ft (4 997 118 HUF) értékű eszközfejlesztésben részesült, amely a következőket tartalmazta Tehetségpontonként: 4db laptop, 1 db DVD lejátszó, 2 db egér, 4 db projektor, 2 db laptoptáska, 1 db Canon fényképezőgép, 1 db fényképezőgéptok, 2 db festékpatron, 1 db hangfal, kémiai eszközök és vegyszerek, 1 db memóriakártya 16 GB, Microsoft Office, Microsoft Windows Home 7, 1 db mikroszkóp, 1 db vetítővászon.

2013–2017 között a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodafejlesztésre a következő eszközöket vásárolta közel 7 millió Ft (6 921 744 HUF) értékben: 3 egér, 3 fényképezőgép, 1 db lamináló, 1 db asztali számítógép, 1 db fénymásoló-nyomtató-szkenner, 2 db hangszóró, 3 db külső merevlemez, 8 db laptop, 2 db HPLJ, 1 db papírmegsemmisítő, 1 db pavilon, 4 db Epson projektor, 1 db tárogató, 2 db videókamera.

Ezen az éven a 2017/2018-as tanévre vonatkozólag 2017. szeptember 27-én ült össze a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács annak érdekében, hogy meghatározza a Tehetségpontok idei munkáját. Ebben a tanévben a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a magyar kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően 1 996 000 forint – tehetségpontonként 249 500 ezer forint – értékű csomagot adhatott át azon iskoláknak, melyek segítették az Alapítvány munkáját, otthont adtak a hétvégi alkalmaknak, ahol évenként mintegy 2000 gyermeket mozgatnak meg a foglalkozások.

Az átadó kezdetén Váradi Natália, az Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s megköszönte a jelenlévőknek az eddigi munkájukat. Az eszközöket Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke adta át az iskolaigazgatóknak.

Ezekkel az ajándékokkal azt a nyolc iskolát szerette volna a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány korszerűsíteni, ahol a tehetségpontok működnek, hiszen az oktatási intézmények felszereltsége sok kívánnivalót hagy maga után. A tanárok a kapott eszközöket egész évben használhatják a tananyag hatékonyabb átadásának érdekében.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány ezúton is sikerekben gazdag eredményes tanévet kíván a 8 Tehetségpont pedagógusainak és diákjainak.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Add a comment

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A megállapodást Nagydobronyban írták alá, ahol a magyarországi kórház negyven orvosa és szakembere az Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóinak és máshonnan érkezett kárpátaljai gyermekeknek a komplex szűrővizsgálatát végzi.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából a gyermekotthonban tartott sajtótájékoztatón Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a reformáció 500. évfordulójának szentelt, Budapestről indult és Vereckén befejeződő hatnapos jótékonysági futással egybekötött segélyakció keretében a Bethesda Kórház 17 orvosa és 23 egyéb szakembere több mint száz magyar és ukrán gyermek komplex szűrővizsgálatát végzi el a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonokban. Ha valamelyiküknél betegséget találunk, akkor a további kezelést is vállaljuk Magyarországon. A főigazgató közölte: régóta jók a munkakapcsolatok és szoros az együttműködés a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központtal és a Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal. Az utóbbival kötött megállapodás a betegellátást és a szakmai továbbképzést érinti emelte ki, megjegyezve, hogy eddig is sok kárpátaljai gyermeket kezeltek Budapesten, s ezután még hatékonyabb lesz az együttműködés. A szakmai továbbképzéseket az amerikai SARA Alapítvány segíti, így a legközelebbi közös program keretében a munkácsi és budapesti gyermekorvosok az egyesült államokbeli Cincinnati Gyermekkórházban vesznek részt továbbképzésen.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a sajtókonferencián azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás aláírása olyan esemény, amely összeköti Kárpátalját és Magyarországot. Azért is jó, hogy most az építkezésről van szó, mert az utóbbi hetekben nagyon súlyos érdekellentét alakult ki. Mint kiemelte, Kárpátalján nincs szükség magyarázkodásra, elegendő csak megemlíteni a térségbe az utóbbi egy-két évben érkezett magyarországi egészségügyi támogatásokat, amelyek zömmel a többségi lakosság javát szolgálják. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan rendeződik a két ország viszonya. Ha a mostani helyzet nem változik, akkor Ukrajna nem számíthat Magyarország támogatására, de a kárpátaljai magyarság támogatása az eddigiekhez hasonlóan folytatódni fog hangsúlyozta a kormánybiztos.

Bíró Erzsébet, Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője köszönetet mondott a Kárpátaljának a támogatásért. Mint hangoztatta, a kárpátaljai egészségügyi intézmények számára nagyon fontos a magyarországi partnerintézményekkel folytatott együttműködés, különös tekintettel arra, hogy a kárpátaljai egészségügy az oktatás mellett az utóbbi két évben a magyarországi támogatási programok fókuszába került.

Oroszi Pál, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ orvosigazgatója nagyon jónak nevezte a Bethesda Gyermekkórházzal folytatott együttműködést. Ennek azért van szerinte igen nagy jelentősége, mert sok kárpátaljai gyermeket, akiken otthon nem tudnak segíteni, Budapesten gyógyítanak meg.

Az együttműködési megállapodást ukrán részről aláíró Roman Snicer, a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a szerződés jelentős mértékben járul majd hozzá a kárpátaljai gyermekgyógyászat fejlődéséhez. A dokumentum aláírása azért is fontos, mert az ukrán egészségügy jelenleg nagy átalakuláson megy át, ami fájdalmas folyamat, s ennek az enyhítéséhez is hozzájárul a megállapodás. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján közel ezer éve élnek együtt barátságban a magyarok és a többségi nemzet tagjai különböző állami formációkban, s a terület ma is nemzetiségi béke szigete mondta az igazgató.

Add a comment

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Két első osztály indult idén is a gyermekek magas létszámára való tekintettel; 34 kis elsőst írattak be szüleik a magyar tannyelvű oktatási intézménybe. Zsendely Viktória és Gajdos Brigitta osztályfőnökök fogják megtanítani a gondjukra bízott kicsiket a betűvetésre és a számtanra, megismertetve őket az iskolások csodálatos világával.

A gyerekek izgatottan tekintgettek még vissza szüleikre, testvéreikre a 8 órai hangos becsöngetés után, de bizalommal fordulva a tanító nénik felé, lassan engedett a belső feszültség, és átadta a helyét a boldog, örömteli mosolynak. Az első csengő ünnepén sokan gyűltek össze rokonok, ismerősök az iskola udvarán, hogy megtekintsék a hat-hét évesek műsorát, akik versekkel köszöntötték szeretteiket és életük új szakaszát. Marosi Petra és Borgátó Jázmin felső évfolyamos tanulók is egy-egy költeménnyel üdvözölték az újonnan jötteket.

A Tiszabökényi Általános iskola is évek óta küzd tanárhiánnyal, mégis örömmel tapasztalható, hogy az értelmiség folyamatos kivándorlása ellenére, nem alakult ki drámai helyzet a helyi oktatásban. Sőt! Fejlődés és előrelendülés történt Szuszij Szergej igazgató és lelkes tanári csapatának köszönhetően. A gyerekek javát nézve igyekeznek a rendelkezésre álló minimális módszertani eszközöket optimálisan felhasználni, a pályázati lehetőségeket kihasználni. Sok az elhívatott fiatal tanár, akik a tapasztalt pedagógusokkal karöltve az iskola sorsát fontosnak érzik. Ellensúlyozandó az állami dotáció hiányát, saját forrásokból, a szülők támogatásával tudják csak megvalósítani terveiket, melyek szükségszerűek a hatékony pedagógiai munkához. Új munkatársak is csatlakoztak a kollektívához; Dudics Amanda a frissen bevezetett táncszakkör tanáraként mutatkozott be, míg a nemrég leköszönt igazgatóhelyettest, Vékony Viktóriát Borgátó Szilvia váltotta. A hitoktatás továbbra is elengedhetetlen része marad a nevelésnek, erről a helyi református, görögkatolikus és római katolikus felekezetek lelkipásztorai és hitoktatói gondoskodnak.

Nem árt hangsúlyozni, hogy a korábbi évek gyakorlata, miszerint magyar gyerekeket nagy számban írattak ukrán tannyelvű iskolába, alábbhagyni látszik; 1-2 iskolaköteles hatévestől eltekintve, a tiszabökényi többség anyanyelvén tanulja majd az ábécét. A szülők megértették, miért fontos, hogy a kicsik az anyjuktól tanult nyelven sajátítsák el az alapokat. Ahogy a költő-író Bessenyei György is megmondta 2 évszázaddal ezelőtt: „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, idegenen sohasem!” Úgy helyes, ha elfogadjuk a szakvéleményt, hogy az anyanyelven való tanulás a kárpátaljai magyarok számára kiváltság, amivel kötelességünk élni és nem visszaélni. Mert magyarnak megmaradni csak akkor lehet, ha szívvel-lélekkel támogatjuk iskoláinkat és egyházainkat.

Bodnár Diána

Add a comment

 1. Тиждень № 14 Тема тижня  «Зима»

 2. 14. hét: A tél

 3.  Підвищення рівня патріотичного виховання

 4. Вода у нашому житті

 5. Вода у нашому житті

 6. Víz az életünkben

 7. Засідання районного методоб’єднання вчителів 1,4 класів на базі Велико…

 8. Засідання районного методоб’єднання вчителів 1,4 класів на базі Велико…

 9. Alsó tagozatos tanítók járási módszertani ülése a Nagydobronyi Középis…

 10. Всесвітній День боротьби зі СНІДом

 11.  Тиждень «Людина та її здоров’я»

 12. Az ember és az egészsége

 13.  Тиждень «Людина та її здоров’я»

 14. Тиждень № 11 «ТАЄМНИЦІ КОСМОСУ»

 15. Тиждень № 11 «ТАЄМНИЦІ КОСМОСУ»

 16. 11. hét Ismerkedés a Világegyetemmel

 17. Палити не модно! Модно не палити!

 18. Палити не модно! Модно не палити!

 19. 10. hét. Színház

 20. Тиждень № 10. «Театр»