Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
 
Szakál Imre

A legutóbbi időkig bizonytalanság övezte a felsőfokú szakképzés sorsát Ukrajnában, mígnem a közelmúltban – az idén felvételizni szándékozók szempontjából szinte az utolsó utáni pillanatban – megnyugtatóan rendeződött a kérdés. A részletekről Szakál Imrét, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felvételi bizottságának felelős titkárát kérdeztük.

– Ezúttal miért nem sikerült meghirdetni a molodsij szpecialiszt (ifjú specialista) szintű diploma megszerzésére jogosító képzéseket a többi képzési formával együtt?

– Miután az új felsőoktatási törvény nem rendelkezik a molodsij szpecialiszt szintű képzésről, sokáig úgy volt, hogy az ukrajnai felsőoktatási intézmények 2016-ban hirdethették meg utoljára ezt a képzési formát. Ugyanakkor országszerte változatlanul nagy érdeklődés mutatkozott a felsőfokú szakképzés iránt. Ennek hatására 2017 tavaszán a kormányzat gyakorlatilag egy külön törvényben rendelkezett a molodsij szpecialiszt képzési szintről, miáltal lehetővé vált, hogy a felsőfokú szakképzéssel foglalkozó oktatási intézmények idén ismét hallgatókat vegyenek fel. Május végén azután megszületett a központi felvételi szabályzat is, amelynek alapján a mi főiskolánk szintén meghirdethette a korábbi években nagy érdeklődésnek örvendő szakjait: számvitel és auditálás, turizmus, szociális munka, óvodapedagógia, illetve alkalmazott matematika.

– Mit kell tudnunk a felvételi szabályokról?

– A felvételi szabályokban nincs jelentős eltérés az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy idén is kétféleképpen lehet jelentkezni képzéseinkre. Először is várjuk a Rákóczi-főiskola felsőfokú szakképző intézetébe az általános iskolai végzettséggel rendelkezőket, tehát azokat, akik befejezték a kilencedik osztályt. Nekik két felvételi vizsgát kell tenniük: az egyik minden szak esetében tollbamondás ukrán nyelvből, a másik valamilyen közismereti tárgy, amelyet intézményünk határoz meg a felvételiző által választott szaktól függően. Így a számvitel és auditálás, valamint az alkalmazott matematika esetében ez a tárgy a matematika, a turizmusnál a földrajz, a szociális munka esetében a világirodalom, az óvodapedagógiánál pedig választani lehet a világirodalom és a biológia között. Másodszor, érettségi bizonyítvánnyal is lehet jelentkezni a képzéseinkre. Akiknek a 11. osztály befejezése után sikerült szertifikátokat szerezni a külső független értékelésen, azok e szertifikátok benyújtásával a második évfolyamon kezdhetik meg tanulmányaikat.

– Mi a helyzet azokkal, akiknek van ugyan érettségi bizonyítványuk, de nincs szertifikátjuk?

– Ők az általános iskolai bizonyítványuk alapján jelentkezhetnek hozzánk, s ebben az esetben természetesen felvételi vizsgát kell tenniük, akárcsak a kilenc osztályt végzetteknek. Értelemszerűen ezeket a jelentkezőket csak az első évfolyamra tudjuk felvenni, vagyis újra át kell majd venniük a középiskolai tananyagot.

– Mikor kerül sor idén a felvételire?

– Némileg módosult a felvételi időszak az elmúlt évhez képest, idén korábban kell jelentkezni erre a képzési formára. Aki általános iskolai végzettség alapján jelentkezik, az július 1–14. között teheti ezt meg. A rákövetkező héten, tehát július 15–22. között kerül sor a felvételi vizsgákra. Aki szertifikátok alapján szeretne felvételt nyerni a molodsij szpecialiszt szintű képzés második évfolyamára, annak elektronikus úton kell jelentkeznie július 12–26. között. A jelentkezést és a felvételi vizsgákat követően július 24-ig kell kihirdetnünk az általános iskolai végzettséggel jelentkezők közül felvételre ajánlottak névsorát, majd augusztus 1-jéig a középiskolai végzettséggel rendelkezők ügyében is megszületik a felvételi bizottság döntése. Ezzel a felvételi eljárás lezárul.

– Mit kell tudni a felvételi vizsgákról?

– A felvételi vizsgák tematikája és a különböző mintafeladatok már egy jó ideje megtalálhatók intézményünk honlapján (kmf.uz.ua). Az anyag alig változott az elmúlt évekhez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a vizsgák témakörei megegyeznek az általános iskolai kibocsátó vizsgák témaköreivel, s ily módon remélhetőleg nem állítják megoldhatatlan feladat elé a jelentkezőket.

hk

Forrás: Karpataljalap.net

 1. Javában tart az iskola felújítása! (2.rész)

 2. Вибір та замовлення підручників для учнів 1, 5, 10 класу (2)

 3. Наша школа відновлюється! Триває реконструкція навчального закладу

 4. Javában tart az iskola felújítása!

 5. Результати державної підсумкової атестації учнів 9-х класів у 2017-201…

 6. Наказ про зараховання учнів 1-х класів

 7. Наказ про зараховання учнів 1-х класів

 8. Нова українська школа - онлайн-курс для вчителів початкової школи

 9. Нова українська школа

 10. Tanévzáró ünnepség a Nagydobronyi Középiskolában

 11. Beiratkozás a Nagydobronyi Középiskolába

 12. Результати вибору електронних версій оригінал-макетів підручників для …

 13. Роз'яснення МОН щодо найпоширеніших запитань щодо зарахування дітей до…

 14. Учаснику ЗНО: що необхідно знати напередодні тестування

 15. Nyílt köznevelési pályázat a szórványban folyó oktatás támogatására a …

 16. „Kisebbségvédelem Európában” c. nyári egyetem – 2018

 17. Вибір та замовлення підручників для учнів 1, 5, 10 класу

 18. Beszámoló a Rákóczi Szövetség XXXII. Vezetőképzőjéről

 19. «День перемоги в Європі»

 20. Anyák napi műsor a Nagydobronyi Középiskolában