Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Az ungvári oktatási intézmények döntöttek arról, mikor lesznek az iskolai szünidők az idei tanévben – jelentette a Zakarpattya Online.

Az Ungvári Városi Tanács Oktatási Főosztályán emlékeztettek, hogy Az általános középiskolai oktatásról törvény 16. cikkelye értelmében a tanév felosztásáról az iskolák az oktatási főosztállyal egyeztetve önállóan döntenek. Ily módon előfordulhat, hogy az egyes iskolák tanulói eltérő időpontokban mennek szünidőre.

Ezzel együtt a Zakarpattya Online által közölt táblázat értelmében alig van különbség az oktatási intézmények között a tekintetben, hogy mikorra ütemezték be a három szünetet. Így az őszi szünidőre a város valamennyi iskolájában egységesen október 30. és november 5. között kerül sor.

A téli szünet városszerte december 25-én kezdődik, abban viszont különbség van az egyes oktatási intézmények között, hogy mikor indul a harmadik negyedév. A város 27 iskolájából 14-ben egészen 2018. január 14-ig tart majd a téli szabadság, a többi intézményben viszont már január 8-án ismét elkezdődik a tanítás. Ami a megyeszékhely két magyar iskoláját illeti, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolában és a Drugeth Gimnáziumban is január 8-tól folytatódik a munka.

A tavaszi vakációt illetően szintén egységes az oktatási intézmények gyakorlata, amennyiben mindenütt március 26-tól április 4-ig tart majd a szünet.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Szakál Imre

A legutóbbi időkig bizonytalanság övezte a felsőfokú szakképzés sorsát Ukrajnában, mígnem a közelmúltban – az idén felvételizni szándékozók szempontjából szinte az utolsó utáni pillanatban – megnyugtatóan rendeződött a kérdés. A részletekről Szakál Imrét, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felvételi bizottságának felelős titkárát kérdeztük.

– Ezúttal miért nem sikerült meghirdetni a molodsij szpecialiszt (ifjú specialista) szintű diploma megszerzésére jogosító képzéseket a többi képzési formával együtt?

– Miután az új felsőoktatási törvény nem rendelkezik a molodsij szpecialiszt szintű képzésről, sokáig úgy volt, hogy az ukrajnai felsőoktatási intézmények 2016-ban hirdethették meg utoljára ezt a képzési formát. Ugyanakkor országszerte változatlanul nagy érdeklődés mutatkozott a felsőfokú szakképzés iránt. Ennek hatására 2017 tavaszán a kormányzat gyakorlatilag egy külön törvényben rendelkezett a molodsij szpecialiszt képzési szintről, miáltal lehetővé vált, hogy a felsőfokú szakképzéssel foglalkozó oktatási intézmények idén ismét hallgatókat vegyenek fel. Május végén azután megszületett a központi felvételi szabályzat is, amelynek alapján a mi főiskolánk szintén meghirdethette a korábbi években nagy érdeklődésnek örvendő szakjait: számvitel és auditálás, turizmus, szociális munka, óvodapedagógia, illetve alkalmazott matematika.

– Mit kell tudnunk a felvételi szabályokról?

– A felvételi szabályokban nincs jelentős eltérés az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy idén is kétféleképpen lehet jelentkezni képzéseinkre. Először is várjuk a Rákóczi-főiskola felsőfokú szakképző intézetébe az általános iskolai végzettséggel rendelkezőket, tehát azokat, akik befejezték a kilencedik osztályt. Nekik két felvételi vizsgát kell tenniük: az egyik minden szak esetében tollbamondás ukrán nyelvből, a másik valamilyen közismereti tárgy, amelyet intézményünk határoz meg a felvételiző által választott szaktól függően. Így a számvitel és auditálás, valamint az alkalmazott matematika esetében ez a tárgy a matematika, a turizmusnál a földrajz, a szociális munka esetében a világirodalom, az óvodapedagógiánál pedig választani lehet a világirodalom és a biológia között. Másodszor, érettségi bizonyítvánnyal is lehet jelentkezni a képzéseinkre. Akiknek a 11. osztály befejezése után sikerült szertifikátokat szerezni a külső független értékelésen, azok e szertifikátok benyújtásával a második évfolyamon kezdhetik meg tanulmányaikat.

– Mi a helyzet azokkal, akiknek van ugyan érettségi bizonyítványuk, de nincs szertifikátjuk?

– Ők az általános iskolai bizonyítványuk alapján jelentkezhetnek hozzánk, s ebben az esetben természetesen felvételi vizsgát kell tenniük, akárcsak a kilenc osztályt végzetteknek. Értelemszerűen ezeket a jelentkezőket csak az első évfolyamra tudjuk felvenni, vagyis újra át kell majd venniük a középiskolai tananyagot.

– Mikor kerül sor idén a felvételire?

– Némileg módosult a felvételi időszak az elmúlt évhez képest, idén korábban kell jelentkezni erre a képzési formára. Aki általános iskolai végzettség alapján jelentkezik, az július 1–14. között teheti ezt meg. A rákövetkező héten, tehát július 15–22. között kerül sor a felvételi vizsgákra. Aki szertifikátok alapján szeretne felvételt nyerni a molodsij szpecialiszt szintű képzés második évfolyamára, annak elektronikus úton kell jelentkeznie július 12–26. között. A jelentkezést és a felvételi vizsgákat követően július 24-ig kell kihirdetnünk az általános iskolai végzettséggel jelentkezők közül felvételre ajánlottak névsorát, majd augusztus 1-jéig a középiskolai végzettséggel rendelkezők ügyében is megszületik a felvételi bizottság döntése. Ezzel a felvételi eljárás lezárul.

– Mit kell tudni a felvételi vizsgákról?

– A felvételi vizsgák tematikája és a különböző mintafeladatok már egy jó ideje megtalálhatók intézményünk honlapján (kmf.uz.ua). Az anyag alig változott az elmúlt évekhez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a vizsgák témakörei megegyeznek az általános iskolai kibocsátó vizsgák témaköreivel, s ily módon remélhetőleg nem állítják megoldhatatlan feladat elé a jelentkezőket.

hk

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Idén is megszervezték a GENIUS Tehetségnapot

 

Június 3-án hatodik alkalommal szervezte meg a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a Kárpátaljai Tehetségnapot. A program az alapítvány 8 tehetségpontjának tanévzáró ünnepsége is egyben.

A rendezvénnyel a szervezők célja az volt, hogy kifejezzék elismerésüket az iskolásoknak a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tehetségpontjaiban kifejtett aktivitásukért és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin való sikeres szereplésért, illetve felkészítő tanáraiknak, akik nagyban hozzájárultak az elért eredményekhez.

Az ünnepségen az egybegyűlteket Brenzovics László, a KMKSZ és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy az idősebb nemzedéknek kötelessége átadni azt a tudást, amely a birtokában van, azonban ehhez az is szükségeltetik, hogy az ifjabb nemzedék át kívánja venni mindezt. Szerinte csak akkor születhet siker, ha működik a munkamegosztás, és a fiatalok kellő alázattal fogadják a nekik átadott tudást. Köszönetét fejezte ki azoknak a felkészítő tanároknak, akik segítették a tehetségek kibontakozását.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul örömtelinek nevezte az alkalmat, amelyre közel 500 fiatal tehetség gyűlt össze, akik a „legjobbak legjobbjai”. Nagyon fontos, különösen itt, Kárpátalján, hogy a tehetségeket gondozzuk, azokra odafigyeljünk. A főkonzul köszönetét fejezte ki az alapítványnak az elvégzett munkáért.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója bemutatta az alapítvány eddigi munkáját, felhívta a figyelmet arra is, hogy a tehetségnapot szándékosan a trianoni emléknaphoz közel rendezik meg, emlékezve arra, ami 1920 után a trianoni békediktátum következtében történt.

A tehetségnapon került átadásra az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával 2016 őszén meghirdetett Ady Endre-ösztöndíj. Kárpátalján 23 tanuló részesült 100.000 Ft összegű támogatásban a 2016/2017-es tanévben.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között emléklapokat és okleveleket adtak át azoknak a diákoknak, akik a KMPSZ tantárgyi vetélkedőin, valamint a GENIUS által meghirdetett Alkoss kedvedre c. rajzpályázaton helyezéseket értek el. Szintén oklevélben részesültek mindazok, akik a Szilencium elektronikus tehetséggondozó verseny nyertesei lettek.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Kutatóintézete elismerő oklevélben és könyvjutalomban részesítette a VI. GENIUS Tehetségnapon Tóth Leventét és Cserniga Csabát, a Nagyberegi Középiskola 5. osztályos tanulóit, a GG2020 nemzetközi Galanthus mikroklímakutató projektben való részvételükért, a kutatásban mutatott szorgalmukért és kitartásukért.

A rendezvény színvonalát emelték a meghívott fellépők, akik kulturális programmal tették színesebbé a tehetségnapot. A rendezvényen Séra Dániel, a Bátyúi Középiskola 8. osztályos tanulója, a Nagyberegi Költészeti Napok 1. helyezettje előadta Janikovszky Éva A tükör előtt (Egy kamasz monológja) című művét. A további fellépők közt volt Kovács Abigél, a Vári Credo Alapítvány Énekstúdiójának növendéke, az „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési verseny 1. helyezettje, aki Nógrád megyei dudanótákat adott elő és Lukovics Daniella, a Jánosi Középiskola 5. a osztályos tanulója, a járási művészeti szemle versenyzője, aki Koncz Zsuzsa Ha én rózsa volnék… című dalát adta elő. A program csúcspontja volt Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnő, előadóművész, dalszerző és zenekara fellépése.

A program hagyományosan a 8 tehetségpont tortájának felvágásával ért véget.

A rendezvény támogatója a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

ve

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
2017. június 6., 13:15

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2017. június 3-án rendezte meg hagyományos évzáró ünnepségét, az VI. Kárpátaljai Tehetségnapot a Rákóczi Főiskola Átriumában. A hagyományos zárás során kívánta az Alapítvány kifejezni elismerését az iskolásoknak a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tehetségpontjaiban kifejtett aktivitásuk és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin való sikeres szereplésért, illetve felkészítő tanáraiknak, akik nagyban hozzájárultak az elért eredményekhez.

A tehetségnapon került átadásra az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Nemzeti Tehetség Program támogatásával 2016 őszén meghirdetett Ady Endre-ösztöndíj. A pályázat célja pénzügyi segítség nyújtása a határon túli magyar nyelvű közoktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges 6–11. osztályos, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók számára. A pályázatot a kárpátaljai magyar nyelvű oktatásban részt vevő, magyar nemzetiségű, közép- vagy általános iskolában tanulók adhatták be. Kárpátalján a pályázatokat 2016. szeptember 23-ig fogadta a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, melyet 57 tanuló nyújtotta be. A pályázatokat szakmai bizottság értékelte, pontozta, melynek eredményeként 23 tanuló részesülhetett 100.000 Ft összegű támogatásban a 2016/2017-es tanévben.

Minden nyertesnek szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Add a comment

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

2017. április 22-én Lengyelországból, Gdansk váro­sá­ból, a Traugutt társaság képviselőiből és a magyarországi Szany nagyközségből, a „Keleti Kárpátok, rátok gondolok” jótékonysági akció tagjaiból álló 12 fős baráti társaság érkezett a KMKSZ Tiszaújhelyi Alapszervezetéhez, azzal a céllal, hogy a helyi magyar iskolásoknak és tanároknak tanfelszerelést és sportoláshoz szükséges eszközöket ajándékozzon. A közeljövőben a társaság tagjai iskolai bútorokat, digitális fényképezőgépet és három mágneses táblát is ajándékozni kívánnak az iskolának.

A vendégek Tiszaújhelyben megtekintették Győry Miklós fafaragó „házi múzeumát”, az általa éveken át gyűjtött régiségeket. A vendégek elszállásolásáról az alapszervezet gondoskodott, mely némi ajándékkal is kedveskedett a lengyel és magyar fiataloknak.

A vendégek Mezőváriba is ellátogattak, ahol szintén megajándékozták a magyar iskolát.

A tiszaújhelyi KMKSZ-alapszervezet ezúton is köszönetét fejezi ki a segítségért az érintettek, a helyi gyerekek, szülők és tanárok nevében. Köszönet illeti Megyeri Dorottyát is, amiért nem feledkezett meg kárpátaljai gyökereiről, s összehozta ezt a találkozót.

E.R.

Add a comment

 1. Тиждень української писемності та мови

 2. Тиждень української писемності та мови

 3. A játék hete

 4. Тиждень гри 

 5. Nem érti ezt az a sok ember, Mi áradt itt meg, mint a tenger?

 6. Gépek, amelyek segítik a munkánkat

 7. «Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний»

 8. A 7. hét témája: „Mi - vállalkozó szellemű gyerekek”

 9. Вшанування Дня Захисника України у Великодобронської ЗОШ І-ІІІ ст.

 10. Моя Батьківщина

 11. Szülőföldem

 12. Моя Батьківщина (2)

 13. Október 6. Az aradi vértanúk emléknapja

 14. Тиждень осені у першому класі

 15. Тиждень осені у першому класі

 16. Az ősz hete az első osztályban

 17. A partizánok dicsőségét méltató emléknap

 18. «День партизанської слави.»

 19. «День партизанської слави.»

 20. Я і навколишнє середовище